Mitt valrecept till politikerna: Tid, samverkan och innovation
Receptet är tid. Vi måste låta läkare, sjuksköterskor och verksamhetschefer få tid över till att planera för framtidens vård och omsorg. Läs hela krönikan av Anna Lefevre Skjöldebrand, Swedish Medtechs vd från MedTech Magazine nr 1, 2014 här.
Flera larmrapporter kommit om kris i vården den senaste tiden. Cancerpatienter får vänta oacceptabelt länge på sina operationer och många äldre vittnar om bristen på vårdplatser. Detta är tyvärr problem som blir allt vanligare i Sverige. Vi har länge pratat om den förändrade demografin i landet. Pressen på vården blir allt större. Folk blir äldre och sjukare samtidigt som vi i framtiden ser allt större svårigheter att rekrytera tillräckligt med vårdpersonal.
Valfrågan 2014 måste därför handla om detta. Idag hinner vårdpersonal i de flesta fall bara fokusera på att hantera den dagliga verksamheten, med överfulla akutmottagningar och att korta vårdköerna.
Politikerna bör prata om visionen för den svenska vården och omsorgen och baserat på den ge ett tydligt verksamhetsutvecklingsuppdrag. Att utveckla vården för morgondagen har blivit en fråga som alltför ofta förpassats till väntrummet, vilket är mycket olyckligt. Vi måste låta läkare, sjuksköterskor och verksamhetschefer få tid över till att planera för framtidens vård och omsorg. Det vill säga hitta lösningar på hur man kan effektivisera vårdprocesser och hitta nya behandlingsmetoder. Hur ska vi annars skapa möjligheter att möta kommande generations behov?
Många av våra medlemsföretag, som bedriver forskning och utveckling i Sverige är beroende av en väl fungerande samverkan med vård och omsorg. Tyvärr vittnar de om att tillgängligheten till vården har blivit allt sämre. Detta beror inte i första hand på ett ointresse från den enskilde individen utan på att tiden och resurserna saknas. Samverkan vård, industri och akademi är grundbulten i svensk vård- och omsorgsutveckling. Konstellationer av detta slag har stått för många framgångsrika medicintekniska innovationer, som både räddat liv och skapat en säkrare och effektivare vårdkedja.
Blickar vi framåt ser vi en rad exempel på medicintekniska innovationer som kan hjälpa vården att vidga många av de flaskhalsar man kämpar med. Allt ifrån hur vi hanterar informationsflödet av patientdata, skapar säkrare övergångar mellan vårdinstanser till snabbare och säkrare diagnostiska metoder och mer individualiserade behandlingar av till exempel cancer, diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar.
Jag kommer att arbeta för att dessa frågor diskuteras inför det stundande valet.
Mitt valrecept till politikerna innehåller följande ingredienser:
Ge tid för verksamhetsutveckling.
Se vikten av samverkan mellan vård, industri och akademi.
Se potentialen i de medicintekniska innovationer vi har och använd dem!