Biomaterial fyllde universitetet
Nu är det yta och nanoteknologi som gäller. Nya Medtech and Biomaterials som hölls i Göteborg fyllde hela universitetets Wallenbergssal. - Vi vill visa världen den enorma kompetens som finns på det här området i Sverige, säger Maria Eriksson, medicinsk biolog och initiativtagare till mötet.
- Vi måste ta vara på innovationerna för att klara den demografiska utvecklingen vi står inför. Det bygger på att industrin får tillgång till vården för att testa sina produkter och att sjukvården sedan använder de innovationerna. Det handlar bland annat om att inte bara titta på prislappen, utan också räkna på vad varan sparar in i form av tid och resurser, sa Anna Lefevre Skjöldebrand .
Efter branschorganisationen lyfte Maria Helling från Swecare upp frågan till en internationell nivå. Medicinteknik och biomaterial är inte en svensk angelägenhet, både för vetenskapen och industrin är världen arenan och marknaden för produkterna. Sverige kommer inte ens med på listan som möjliga marknader att gå in vittnade flera företagare om under dagen.
- Man blir som bekant inte profet i sin egen stad, det har inte vi heller blivit. Vi har utrustnig som är stor i hela världen, och bara två sålda i Sverige, säger Peter Thomsen , professor och grundare på Biomatcell, som är ett samarbetsprojekt mellan industri, akademi och sjukhus, som bland annat finansieras av Vinnova och Göteborgs universitet.
Men det som besökaren framför allt skulle ta med sig hem var en inblick i den senaste forskningen genom att få en glimt av alla de projekt som pågår. Forskarna fick tillfälle att berätta om sina framsteg och företagare om sina innovationer. Programmet delades upp i tre huvudkategorier inom medicinteknik och biomaterial: Regenerativ medicin, de nya möjligheterna att ta bilder och infektioner, och hur de kan stoppas med nya ytor.
- Det här programmet ger både en bra överblick och en insyn i de lite mer specialiserade projekten som presenteras av doktoranderna. Inom biomaterial och regenerativ medicin har Göteborg blivit ett viktigt centrum och det är en kompetens och ett arbetssätt vi gärna delar med oss av, berättar Bo Norrman, doktor i medicinsk kemi, och medlem i projektgruppen för konferensen som representant från Innovationskontor Väst.
Nanopartiklar har en viktig uppgift inom den regenerativa medicinen, visade huvudtalaren C. James Kirkpatrick, professor i patologi, med sin forskning. Han visade hur den moderna nanotekniken bland annat kan ge nanostrukturering av bulkbiomaterial för implantation eller syntes av nanomaterial, från nanofiberhydrogeler till nanopartiklar.
Men det var inte bara teknik och medicinsk forskning som presenterades, även mjukare delar inom vården har en viktig roll i ämnet infektionskontroll. Olika sätt att samarbeta och arbeta var bland annat ämnet för Peter Löwenhielms föredrag. Han berättade om ett nytt forskningsprojekt Innovation mot Infektion där han tar ett nytt grepp kring samarbeten som ska stoppa vårdrelaterade infektioner. Ett team med representanter från sjukhus, akademi och företag som undersöker olika lösningar som kombinerar teknik och medicin.
- Här är äntligen städpersonalen från det lilla städbolaget med och arbetar tillsammans med professorerna och överläkarna som är ansvariga för avdelningen, det är ett väldigt spännande projekt som jag hoppas kunna visa resultat som går att implementera i vården, säger Peter Löwenhielm, forskare på SP Sveriges Tekniska forskningsinstitut.
Ytor som accepteras av människokroppen är en av de stora utmaningarna inom området biomaterial. Implantat som inte stöts bort, men heller inte växer fast i vävnaden. Ett annat viktigt område är organtransplantation och användningen av stamceller. Forskaren Suchitra Sumitran-Holgersson i klinisk immunologi presenterade sitt projekt som hon hoppas ska bli lösningen på organbristen för människor som väntar på donatorer. Hon och hennes team har visat att med hjälp av stamceller kan organ och vävnad skapas från både djur och växter.
- Bara för att det är så spännande provade vi att utveckla vävnad på en havslevande växt och vi lyckades, det här är ett område som vi bara sett början av. Snart kommer vi tycka att den här tiden var rena stenåldern, säger hon och skrattar.
Till Medtech&Biomaterials hemsida