Hur ska medtech får tillgång till forskning?
Hallå där Ewa Ställdal, som nyligen tillträtt jobbet som generaldirektör på Forte. Myndigheten som stöder forskning om hälsa, arbete och välfärdsfrågor. Hur känns nya jobbet?
Vilka frågor kommer du att driva?
- Vi lever i en spännande tid när människan kommer att leva i ett fyra-fem generationers samhälle, tidigare har vi varit högst tre generationer samtidigt. Det är förstås positivt, men det är samtidigt problematiskt och det kommer att ställa helt nya krav på samhället.
Många äldre känner sig utanför arbetslivet, hur gjorde du som fyller 65, för att få en så intressant tjänst?
- Regeringen kanske inte visste hur gammal jag var! Nej då, det fick de förstås veta och de har väl främst valt mig för min erfarenhet från både offentliga sektorn och näringslivet, men kanske också för att de tyckte att det var en bra signal om att vi behöver jobba längre. Vi som har möjligheter bör ta chansen, vi har hunnit få stor erfarenhet och den behövs för att snabba på utveckling och tillväxt.
Hur ska medtech-branschen göra för att få tillgång till forskningen?
- Det här är en av de frågor som jag inte kommer att släppa, en liten del av mitt hjärta kommer alltid att vara hos medtech. Med de nya krav på effektiviseringar inom välfärdstjänster och vård är det avgörande att industrin får bättre möjlighet att utveckla och utvärdera produkter och tjänster i praktiken i samverkan med vården och forskningen. Forte ger anslag till forskare vid universitet och högskolor, men i projekt där medtech-industrin är delaktig kommer vi att stödja utvecklingen även inom företag. Jag skulle vilja att denna inriktning på projekt fick en egen innovationsfond där stat och industri delar på finansieringen för att öka innovationstakten.
- Jag tror tyvärr att det finns en “beröringsskräck” mellan industri respektive vård och forskning. Man kommer helt enkelt från olika världar med olika kulturer. Här gäller det att öka förståelsen för varandras särart. Företagen ska göra vinst och vården ska spara pengar, det kan vara samma sak. Båda vill rädda liv.
Tycker du att forskning inom life science är viktigt för Sverige?
- Detta är ett område där vi har goda förutsättningar att nå stor framgång. Men det behövs en del pengar som smörjmedel till exempel via en innovationsfond. Jag hoppas att jag ska kunna bidra till att vara en strategisk brygga mellan forskning och innovation i min nya roll.
Namn: Ewa Ställdal
Ålder: 64 år
CV: Byråchef på KI, vd på Vårdalsstiftelsen, forskningschef vice vd på Bactiguard, utredare
regeringskansliet, styrelseledamot SOS Alarm AB, principal Stockholms sjukhem.
Aktuell: Ny generaldirektör på Forte sedan den 1 januari 2014.