23948sdkhjf

Vilken roll kan och bör medtechindustrin spela i att bygga framtidens värdebaserade sjukvårdssystem

Mot bakgrund av det ekonomiska trycket och den växande börda sjukvården har att hantera i framtiden, måste vi finna nya lösningar och modeller. Flertal sjukvårdssystem runt om i världen försöker på olika sätt finna modeller för en uthållig sjukvård.
Vårdproduktion måste prioritera vårdresultat kopplat till en realistisk kostnad, vilket för oss alla är en självklarhet. Ekvationen är egentligen väldigt enkel där vårdresultat och kostnad måste balanseras på ett rimligt vis. Jag skulle vilja se en framtida sjukvårdsmarknad där medtech industrin samt även sjukvården i en allt större omfattning för en dialog omkring denna omställning. Det finns en stor potential i samarbetet som idag ej nyttjas fullt ut. Medtech industrin har en stor roll att spela i en sådan förändring. Det finns egentligen inte någon som helst verksamhet inom sjukvården som inte på något vis innefattar medicinsk teknik i någon form. Medicinsk teknik är inte ”svarta lådor” som botar sjukdomar eller en medicin som föreskrivs som bot mot en sjukdom, snarare är tekniken integrerad i respektive verksamhet och vård. De produkter och lösningar som vi utvecklar påverkar vidare ofta vårdprocesserna i sig samt de resurser, och ibland även den organisation, som krävs för en optimal kostnadseffektiv vård. Detta skiljer oss i grunden från Läkemedelsindustrin.

Sjukvården bör inte starta sin dialog med medtech industrin i samband med en upphandling utan bör på ett betydligt tidigare stadium föra en dialog om hur teknik kan förändra sjukvården och vise versa. Vidare besitter vi inom industrin en bred kunskapsbas inom respektive vårdområden med erfarenheter från de flesta vårdsystem och sjukhus runt om i världen. Vi är oftast experter inom våra områden. På samma sätt som man historiskt samverkar inom medicinsk forskning forskare och läkare emellan, kan sjukvårdsadministratörer och sjukhusekonomer utveckla samverkan med hjälp av industrin för att skapa en benchmark av vårdprocesser och finna kostnadseffektiva lösningar.

Vidare har de flesta utvecklade medtech företag en allt större andel informations teknik, och medicinteknisk utrustning integreras med IT lösningar; exempelvis databaser för kliniska resultat, patientuppföljning, beslutstödssystem, medicinska register osv. Utveckling och upprätthållandet av IT-lösningar är även den medicinsk teknik som kräver kunskap och långsiktighet inom medicinska specialistområden. Det är centralt att tillåta system som kan effektivisera vårdlösningar samt följa upp behandlingar inom specifika vårdområden på respektive sjukhus samt därmed bygga in principen med kontinuerligt utveckling av vården lokalt. Jag tror inte lösningen ligger i nationella system.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.531