23948sdkhjf

Säker vård, om patienten själv får välja!

Nu har vi fått skörda resultatet av flera månaders förberedelser. I slutet av januari deltog Swedish Medtech för fjärde gången med en utställning i samband med den stora nationella Patientsäkerhetskonferensen. För fler än 2100 deltagare fick vi möjlighet att visa exempel på medicinteknikens roll i patientsäkerhetsarbetet.
Att vården är en teknikintensiv plats är lätt att förstå. Det är bara att göra ett besök på närmaste sjukhus eller vårdcentral så blir man snabbt varse. Där återfinns allt från kanyler och förband till patientjournalssystem, röntgenutrustning, EKG-apparater och hjälpmedel. Att sjukvården utgör en högriskverksamhet är därför också lätt att förstå. Det är många avancerade moment som dagligen ska hanteras av många yrkeskategorier och på patienter med olika behov och förutsättningar. Det ställer stora krav på kunskap om hur man använder den tekniska utrustningen och hur vårdprocesserna ser ut.

En annan utmaning är den tidspress som många vårdanställda vittnar om. Vi ser idag överfulla akutmottagningar ofta i kombination med en brist på vårdpersonal.

Med detta som bakgrund förstår man att det sker olyckor i vården.

Redan 2008 presenterade Socialstyrelsen alarmerande siffror om att så många som 100 000 patienter skadas i vården och att fler än 3000 dör. Procentuellt sett var det 8,6 procent som drabbades av en vårdskada. Man tänker att, med det fokus som denna undersökning fick borde statistiken ha förbättrats på fem år, men tyvärr verkar det inte så! I en studie som publicerades förra året kunde Sahlgrenska universitetssjukhusets öron- näsa-, halsklinik konstatera att man tyvärr såg en ännu högre frekvens av vårdskador. Under två års tid hade man studerat 480 patienter och kunde konstatera att 76 av dessa, det vill säga 16 procent, drabbats av minst en vårdskada. De skador man då sett var sårinfektioner, blodpropp, blödningar, lunginflammation, skador på kroppens organ och läkemedelsbiverkningar.

Nog med siffror! Situationen är akut och vi måste agera. Politiker, vårdpersonal och de medicintekniska företagen måste arbeta tillsammans för att utveckla processer som både effektiviserar vården och gör den säkrare.

Det här är givetvis en central fråga för Swedish Medtech och därför är det viktigt för oss att medverka vid den nationella Patientsäkerhetskonferensen. En hörnsten för de medicintekniska leverantörerna är att förse vården med produkter och lösningar som är effektiva och säkra för patienten.

Konferensen fyller många viktiga syften. Den utgör en plattform för möten och erfarenhetsutbyten mellan olika vårdverksamheter och vårdprofessionerna. Men den möjliggör också för en dialog mellan den medicintekniska branschen och vården. Genom att minska antalet vårdskador minskar vi också lidande och ångest för patienten, samtidig sparar vi in enorma resurser för samhället. Resurser som vi kan lägga på annat!

Men vi kan inte bara prata, nu måste vi börja visa resultat!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094