23948sdkhjf

Shori Zand - Färgstark vårdentreprenör som tar strid mot Jante

Shori Zand är barnmorskan som trotsade jantelagen och startade en egen mottagning. Tio år senare hade ”Storken” fått vingar och vuxit till en stor familjeägd vårdkoncern med 1 200 anställda. Nu lägger denna frispråkiga vårdentreprenör om kurs.
Shori Zand lyfts ofta fram som en förebild för kvinnliga företagare och har redan vunnit ett flertal priser för sitt entreprenörskap. Förutom att vara grundare och vd för den snabbväxande vårdkoncernen Avesina har hon hunnit med styrelseuppdrag för Svenskt Näringsliv, TLV och Nutek, varit vice ordförande för Vårdföretagarna och suttit i regeringens IT-råd.

Det är desto mer imponerande om man vet att hon kom till Sverige från Iran först som 25-åring med man, två små barn och tre resväskor.

– Det första jag gjorde var att hårdsatsa på språket eftersom det är viktigt att prata bra svenska för att inte bli betraktad som korkad. Jag fick börja från noll, från ingenting, och bygga upp mig själv.

– Men det är jag faktiskt väldigt tacksam över, för genom att gå om sjuksköterskeutbildningen fick jag en legitimation som var likvärdig med mina svenska kollegors. Jag lärde mig också hur man bemöter svenska patienter och att navigera i det svenska sjukvårdssystemet.

– Mina patienter brukade säga att ”du är lite snällare, lite varmare och tar dig lite mera tid” – så det är inte ” by the book ”, men har alltid varit ett vinnande kort. Samtidigt har jag lärt mig av mina svenska arbetskamrater att behärska mig i vissa situationer, hålla distans och inte låta känslorna ta över. Det är något som få iranier kan!


Alltid haft bråttom


Vi träffas på ett kontor i centrala Stockholm där Shori Zand brukar mellanlanda för affärsmöten. Följande dag ska hon åka till Bryssel för flera dagars möten om allt ifrån hur man underlättar svenska företags etablering i utvecklingsländerna till situationen för flyktingbarn.

Trots ett digert program är hon påfallande avslappnad och sneglar inte på klockan under intervjun. Sedan poserar hon glatt och avspänt för fotografen i folkvimlet vid Nybroplan och i en närbelägen park.

– Fast sanningen att säga har jag alltid haft bråttom, även med barnen som kom när jag var 21 och 23. Och jag gifte mig redan som 19-åring och lever fortfarande med samma man efter 32 år, säger hon och skrattar.

Brådmogna Shori klarade av gymnasiet redan som 15-åring. Vid fyllda 19 tog hon sin universitetsexamen som barn- och skolsjuksköterska och vid 21 års ålder var hon regionchef för ett antal små vårdcentraler i Iran.

Var kommer självförtroendet ifrån?

– Från pappa, svarar hon blixtsnabbt. Han uppmanade mig att utbilda mig och sa alltid att individen skulle vara ekonomiskt oberoende, självständig och våga ta risker.

Även mamma – som var rektor för en stor högstadieskola och gifte sig sent – är en förebild.

– Från henne har jag fått envisheten och uthålligheten. Alla de här egenskaperna var en bra kombination när jag kom hit till Sverige och behövde all min styrka i ett tufft klimat.

Shori är noga med att påpeka att hon kom hit som invandrare och inte som flykting.

– Jag lämnade Iran för att mina barn skulle växa upp i frihet, men jag har aldrig haft råd att sitta och deppa över ett land som inte längre existerar. För mig är det här och nu och framtiden som gäller.

– Jag är också övertygad om att du alltid får en chans i livet. Tar man den så lyckas man!


Självklart med fritt vårdval


Drömmen var alltid att jobba som barnmorska, säger hon, för det är ett självständigt arbete där du fattar egna beslut. Men efter att ha hoppat runt på olika vikariat i åtta år – först som syrra och sedan som nyutexaminerad barnmorska – tröttnade Shori på landstinget som arbetsgivare och att inte få göra avsteg från rutinerna eller sticka ut från mängden.

– Det enda jag inte gillar i Sverige efter 27 år är Jante, säger hon med eftertryck.

Det blev startskottet för ”Storken” som öppnade i en lägenhet i Linköping vid millennieskiftet – Östergötlands första privata barnmorskemottagning som dessutom redan från starten hade avtal med landstinget.

Vid den tiden var hon en pionjär. Det fria vårdvalet var inte etablerat och det fanns ingen mödra- och barnavårdspeng. Så det var långt ifrån enkelt.

– Förmodligen hade det varit lättare om jag varit svensk, man och läkare. Att som barnmorska bryta mot normen, starta eget och ha läkare som anställda – det väcker oerhört mycket känslor.

Och sorgligt nog var politikerna väldigt låsta i sina ramar och sin prestige, enligt Shori som beklagar att de inte kunde se fördelarna i att man har olika driftformer som tillgodoser olika patienters individuella behov.

– Det cirkulerade rykten om att detta bara var ett ställe för invandrarkvinnor. Våra patienter kallades för ”Storkens mammor” och blev lite mobbade. Och jag som var en duktig barnmorska fick plötsligt min kompetens ifrågasatt och blev uppläxad.

Kulmen kom när landstingsledningen – åtminstone tillfälligt – ströp den framgångsrika verksamheten i slutet av december 2004.

– Egentligen borde jag ge dem en blombukett för jag sporras bara av motstånd!


Rekordsnabb expansion


Det blev början till en snabb expansion. Bara tre månader senare startade hon sin första specialistmottagning i gynekologi i Blekinge, där de hade en helt annan politisk inställningen.

2006 vann Avesina, där Shori Zand är ägare och vd, två stora upphandlingar i Stockholm – gynekologi med tillhörande kirurgi och all sjukvård för asylsökande i hela landstinget. Det var första gången som flyktingvården hade lagts ut på ett privat vårdföretag.

Avesina tog även hem hela den basala hörselrehabiliteringen i Stockholm, men det slutade inte med det. Snart var vårdkoncernen ledande inom mammografi i landet och startade äldreomsorgsföretag som tog hand om hela vårdkedjan i Sydvästsverige.

Våren 2010, då Avesina var som störst, hade vårdföretaget 1 200 anställda och omsatte nästan 400 miljoner kronor.

Detta trots att Stockholms läns landsting under dramatiska former brutit avtalet om flyktingvården i juni 2009, med hänvisning till patientsäkerheten, efter kraftig kritik från Socialstyrelsen om kvalitetsbrister som framfördes vid en presskonferens i januari samma år.

– Där tog man bland annat upp en olycklig provsvarsförväxling som vi själva hade Lex Maria-anmält ett par år tidigare. Därför är det märkligt att man kallade till presskonferens innan utredningen var färdig och hängde ut oss som enskilt företag.

– Vår expansion hade gått extremt fort så naturligtvis hade vi växtvärk. Men vi har alltid haft ambitionen att lära oss av våra misstag och vi kvalitetssäkrade alla våra verksamheter, försäkrar Shori.

Kulmen var när landstinget – utan att ha gjort en ekonomisk revision och utan att först ha talat med Avesina – gick ut och anklagade företaget för att systematiskt ha bluffat med fakturor på miljonbelopp för falska patientbesök.

Där blev Avesina sedermera helt friat – vården och besöken hade visst ägt rum – men blotta misstanken och den segdragna utredningsprocessen ställde till stora problem för Avesina-koncernen.


Maktmissbruk som upprör


Nu hettar samtalet till, trots att Shori hävdar att hon har lagt det bakom sig.

– Ja, den smällen hade jag fått ta förr eller senare för jag agerade annorlunda, var frispråkig och kunde inte stoppas in i något fack. Dessutom var jag för aggressiv i min affärsplan och tog mark från de stora som traditionellt drev exempelvis hörselrehabilitering.

– Men jag har aldrig någonsin varit med om att man smutskastar ett företag och splittrar vården för samhällets mest utsatta på det här sättet. Så visst blev jag ledsen och arg, men jag lämnar inte marknaden för att några vill få bort mig, utan när jag själv vill och på mina egna villkor.

Mitt i krisen fortsatte Avesina att ta hem stora anbud. Verksamheten tickade på och fick fortsatt förtroende från politiker i andra landsting som sa sig vara nöjda med företaget och kvaliteten på vården man levererade.

Precis så sammansatt är den sanna bilden av entreprenören, enligt Shori Zand.

– Du faller och reser på dig igen, gör bra affärer och dåliga affärer, får motstånd och medvind, beröm och kritik. Det är priset du får betala för att du är offentlig.

Motgångarna har inte ändrat hennes grundläggande positiva attityd till Sverige. Förtroendet för rättssystemet har dock fått sig en knäck.

– Jag trodde inte att det var tillåtet att anklaga på så lösa grunder och komma undan med det. Företagare kan ställas till svars, men myndigheter har inte ens en skyldighet att offentligt be om ursäkt, vilket är fruktansvärt.

Det har ju gått bra för Avesina – hur ser du på vinster i vården?

– För det första har jag aldrig haft några investerare. Alla pengar har investerats i bolaget.

– För det andra är vinst en nödvändighet i varje företag – antingen det handlar om vård, skola, omsorg eller industri – för att kunna utveckla, effektivisera och expandera verksamheten. Så länge det inte sker på bekostnad av kvalitet och orsakar mänskligt lidande är det ok.

Över huvud taget måste debatten sansa sig, enligt Shori, som menar att talet om välfärd, mångfald och innovation annars mest blir tomma ord.

– För vem gör de stora vårdbolagen som drivs av riskkapitalbolag till jättar i Sverige? Vem upphandlar deras tjänster och vem har inte tajtat till skattesystemet?

– Och varför ska resten av näringslivet straffas för att politiker och tjänstemän inte har förtroende för att mindre aktörer är minst lika kapabla att driva verksamheter?


Lägger om kurs


Dagens nedbantade Avesina har valt att prioritera områden där man kan skapa kringtjänster och en komplett vårdkedja under ett tak – i första hand basal hörselrehabilitering i Stockholm, Uppsala och Jönköping.

Äldreomsorgen offrades 2010 för att kompensera bortfallet av flyktingmottagningen. Och 2011 såldes mammografin till ett riskkapitalbolag för att komma ifrån en allt mer prispressad marknad.

– Det gäller att vara smart nu. Marknaden är osäker, oavsett vem som vinner valet. Vi kommer att bygga upp Avesina igen och vi tittar på ett helt nytt affärsområde, men på vilket sätt och med vad det kan jag inte avslöja, säger hon och ler hemlighetsfullt.

Numera fokuserar hon helt på vårdkoncernen och har lämnat sina officiella engagemang. Det hindrar henne inte från att vara en flitigt anlitad föreläsare och delta i olika seminarier om integration och kvinnligt företagande.

När sover du?

– Det blir inte mer än 3-4 timmar per natt, skrattar Shori. Det grundlades nog när jag pluggade parallellt med småbarn i Linköping och sen tog 4.20-tåget varje morgon för att hinna till jobbet. Natten var min tid, då var det lugnt och jag kunde fokusera.

Var hämtar du din inspiration?

– Från att jobba med förändring och träffa andra entreprenörer, speciellt vi som inte gått den ”guldiga” vägen. Det är kul att se att man inte är ensam. Utmaningen är kryddan på allt!

Barnen är också hennes glädje, med dem är hon hel, fastslår hon stolt. 28-årige Emad tar hennes plats som vd vid årsskiftet och Daniel, 30, går sin egen väg för tillfället efter fem år i familjeföretaget.

– Sen är jag väldigt stolt över Avesina och det jag har byggt upp. Jag älskar mina medarbetare och mina verksamheter!


Om Shori Zand


Ålder: 51 år.

Bor: Villa i Sollentuna utanför Stockholm.

Familj: Make och sönerna Daniel, 30, och Emad, 28.

Tjänst: Vd och grundare för den familjeägda vårdkoncernen Avesina.

Karriär: Kom till Sverige från Iran 1987 där hon jobbade som skolsköterska. Gick om sjuksköterskeutbildningen i Sverige och var färdig barnmorska 1996. År 2000 startade hon den första privata barnmorskemottagningen i Linköping, som blev grunden till Avesina. Har vunnit priser för sitt entreprenörskap och suttit i styrelsen för Svenskt Näringsliv, Tillväxtverket, Vårdföretagarna samt innehaft ett flertal regeringsuppdrag. Sitter i förebildsrådet för affärsnätverket Founders Alliance som samlar Sveriges ledande entreprenörer.

Fritid: Umgås med vänner, sitter på kaféer, shoppar och reser. Musik och orientalisk dans har stor plats – och barnen förstås.

Egenskaper: Målmedveten, envis och spontan. Modig, risktagande och självständig.

Motto: ”Dagens handlingar leder till morgondagens framgångar”.


Fakta Avesina

Familjeägda Vårdkoncernen Avesina hämtar sitt namn från en framstående persisk läkare som runt 1000-talet banade vägen för modern sjukvård.


Det började i liten skala med två anställda på den privata barnmorskemottagningen Storken i Linköping. Tio år senare omsatte koncernen 400 miljoner kronor och hade 1 200 anställda i fem landsting och fyra kommuner. Verksamheten omfattade då, förutom mödravård, även mammografi, äldreomsorg och specialistvård inom neurologi, dagkirurgi, gynekologi och hörselrehabilitering.

Sedan 2010 har en stor del av verksamheten sålts ut, förutom hörseldelen. Omställningen görs för att få kapital till ny expansion och bygga upp ett modernare Avesina. Samtidigt tar grundaren och ägaren Shori Zand över rollen som styrelseordförande och lämnar över vd-stafettpinnen till sonen Emad.
Text: Lotta Sellberg
Bild: Bosse Johansson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078