Rekordanslag till forskning om barncancer
Barncancerfonden anslår 67 miljoner till forskning om barncancer under 2013. Det är första gången Barncancerfonden avsätter mer än 65 miljoner kronor. Stora satsningar görs på forskning om hjärntumörer och cancer i nervsystemet.
– Det är generösa gåvor från både privatpersoner och företag som möjliggör finansieringen av många lovande projekt, säger Olle Björk, professor i barnonkologi och generalsekreterare för Barncancerfonden.
Ungefär 300 barn och ungdomar insjuknar varje år i cancer i Sverige – i hela världen är siffran 250 000. De vanligaste formerna av barncancer är leukemier och hjärntumörer, cancertyper som tillsammans står för mer än hälften av alla diagnoser.
– Svensk barncancerforskning håller hög kvalitet. Vi har hunnit långt när fyra av fem barn som får cancer blir friska igen, men det räcker inte, säger professor Olle Björk. Därför gör vi en extra ambitiös insats i år.
För första gången görs också en internationell satsning där ett anslag på 800 000 kronor går till professor Kjeld Schmiegelow, verksam vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han leder en unik studie med mer än 1 000 patienter i sju länder i Norden och Baltikum med inriktning på bättre behandlingsresultat vid ALL, akut lymfatisk leukemi. Fortfarande botas inte 25 procent av de barn som insjuknar i den här formen av leukemi och behoven av förbättringar är stora.
2013 års satsning omfattar flera breda forskningsfält. Vid Karolinska Institutet, som är ett viktigt centrum för forskning om barncancer, får 35 forskare ta del av totalt 31 miljoner kronor i projektanslag.
Barncancerfonden fortsätter att vara den enskilt största finansiären av svensk barncancerforskning. Forskningsanslagen utses i nationell konkurrens en gång per år. Ansökningarna bedöms av Barncancerfondens forskningsnämnder som även tar hjälp av externa specialister samt av representanter från Barncancerfondens medicinska arbetsgrupp.
Sedan Barncancerfonden bildades för 30 år sedan har cirka 1, 4 miljarder gått till den svenska forskningen om barncancer.