23948sdkhjf

Psykolog startade AI-tjänst för vården: ”Enormt många timmar att tjäna”

Mer tid för patienten – medan journalen skriver sig själv. Det är tanken bakom Curastreams AI-lösning, som automatiskt förvandlar patientsamtal till journalanteckningar och ska spara många timmar av administrativt arbete för vårdpersonalen.

Bara ett drygt år har gått sedan Pau Gargallo gjorde verklighet av en idé som han fått när han arbetade inom neuropsykologin som PTP-psykolog, ett slags motsvarighet till läkarnas AT-tjänstgöring. Varför inte låta AI befria psykologer, läkare och annan vårdpersonal från skrivbordsjobbet?

– Jag satt själv med superlånga neuropsykiatriska utlåtanden och journaler, och kände att det var en bra idé. Så jag slutade som PTP-psykolog och startade det här företaget på heltid, säger han.

Med Curastreams applikation spelas patientsamtalet in, och en transkription av det skapas. Efter transkriberingen analyserar AI-applikationen det som sagts utifrån de rubriker som vårdgivaren använder i sin journalföring, och genererar sedan en journalanteckning som är ”översatt” till gängse läkar- eller psykologterminologi.

– Det finns enormt många timmar att tjäna på det här. Studier visar att upp till 40 procent av tiden, beroende på yrkesgrupp, ägnas åt administration. Och jag har inte pratat med någon psykolog som tycker att det är roligt att skriva journaler. Det är liksom inte det vi är tränade för att göra.

Intresset för lösningen har varit stort. Enligt Pau Gargallo används systemet i dag vid ett 20-tal mottagningar runt om i landet, och på ytterligare ett 15-tal är det på väg att introduceras. Dialoger pågår med ett flertal av de stora privata vårdgivarna, enligt företaget.

Curastreams produkt är en skrivbordsapplikation, till skillnad från somliga andra produkter på marknaden, som är webbaserade. Pau Gargallo menar att det kan vara en fördel ur säkerhetssynvinkel.

– Vi lagrar inga patientdata. All patientdata som går via tjänsten och lagras hamnar i vårdgivarens system, lokala datorer eller databaser.

Ser du någon risk med att låta AI sköta journalföringen? Tänk om AI hör fel…?

– Det är någonting vi tänker på jättemycket, och har en ständig dialog om med våra kunder och med de större vårdgivarna. Vi är väldigt angelägna om att detta används på ett ansvarsfullt sätt. Därför är en del av arbetsflödet att anteckningen granskas av psykologen eller läkaren, den går inte direkt in i journalsystemet. Det finns ett steg däremellan, där man läser igenom och kan redigera innan man genom ett knapptryck för över den till journalsystemet.

I den här artikeln berättar Medtech Magazine om en annan aktör som utvecklar AI-genererade journaler, Tandem Health.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156