23948sdkhjf

Studie ger stöd för musik- och rörelseterapi vid neurorehab

Musikbaserad rörelseterapi har potential att göra nytta vid neurologisk rehabilitering, särskilt när det gäller strokepatienter. Det är slutsatsen i en översiktsstudie av forskningsläget som utförts vid Göteborgs universitet.

Den terapiform som undersökts i studien kallas Ronnie Gardiner Method, och är uppkallad efter den svenskamerikanske jazztrummisen Ronnie Gardiner, i Sverige kanske mest känd som långvarig medlem i Charlie Norman trio.

Metoden bygger på rytm och rörelser i form av exempelvis handklappningar och fotstamp, och man använder ett tvåfärgat notsystem där vänster kroppshalva följer röda noter och höger halva blå noter. Avsikten är att stimulera hjärnans samspel vad gäller bland annat motorik, rytmkänsla, koordination och uthållighet.

Metoden används idag både i Sverige och i andra länder, men det har saknats en vetenskaplig bild av dess effekter. Nu har Petra Pohl, fysioterapeut och universitetslektor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, gjort en kartläggning i form av en översikt av publicerade studier.

– Det här är en lustfylld metod som väcker intresse, och något som avviker från det vanliga. Den utmanar både tankeförmåga och motorik samtidigt, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt hennes översiktsstudie framgår det av forskningen att metoden skulle kunna fungera som ett värdefullt komplement till den vanliga neurologiska rehabiliteringen.

Av de 23 studierna i översikten var dock flertalet inte referentgranskade, vilket minskar värdet av dem.

”Bäst belagda är de potentiella fördelarna vid strokerehabilitering medan resultaten från övriga sjukdomstillstånd inte är lika övertygande”, konstaterar Petra Pohl, som efterlyser mer forskning på området.

– Metoden har nått en internationell arena, och det finns mycket som talar för att den kommer att användas mer inom rehabiliteringssammanhang i framtiden. Därför är det viktigt att den studeras, framför allt i kontrollerade studier, för bättre validering, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078