23948sdkhjf

Sjukvårdsföretag på Ukrainamässa: ”Blodstoppande förband är det viktigaste”

Flera svenska sjukvårds- och medtechföretag samarbetar i dag med Ukraina, bland annat genom att skicka leveranser med akutvårdsutrustning till landets försvarsfront. Det framgick under mässan Rebuild Ukraine: Health & Rehabilitation. Under mässan presenterade också Stiftelsen Spinalis en nyöversatt bok om behandling av ryggmärgsskador.

I dag är den andra och sista dagen på mässan Rebuild Ukraine: Health & Rehabilitation. Daniel Persson och Marc Lundvall finns på plats för Onemeds räkning.

Hur arbetar ni med Ukraina i dag?

– På flera sätt, men framför allt genom samarbetsorganisationen Operation Aid som har lokal representation och arbetar med sjukvård för patienter i de östra delarna av landet nära frontlinjen, säger Marc Lundvall, som är International Business Development Manager på företaget.

Onemed är ett svenskt företag som levererar sjukvårdsmaterial till ett stort antal länder, med ett sortiment på över 40 000 produkter. Vad behövs då allra mest i en krigssituation?

– Det är framför allt blodstoppande förband som behövs mer än något annat, säger Daniel Persson, som är Business Area Manager Military på företaget, och tillägger att det är detsamma oavsett om det gäller att hantera ett terrorangrepp eller om det handlar om krig.

– Vi bistår med flera olika produkter till fronten där det ryska anfallet sker. De viktigaste är traumaförband, hemostatiska förband och tourniqueter.

Ett annat företag som deltar i den svenska delegationen är Addlife. Företagets vd Fredrik Dalborg berättade att bolaget skickar kvartalsvisa leveranser till sjukhus och stabiliseringspunkter nära den ukrainska fronten. Addlife skickar bland annat injektionspumpar, kirurgiska instrument och intensivvårdsutrustning. Fredrik Dalborg var tydlig med att han vill stärka partnerskapet med ukrainska aktörer.

Under mässan presenterade Stiftelsen Spinalis boken ”Spinalishandboken: Ny kraft för skadad ryggmärg”, av professorerna Claes Hultling och Richard Levi, för första gången i översättning till ukrainska. Boken presenterades både på en presskonferens i mässhallen och i den svenska paviljongen.

Sammantaget deltar cirka 20 företag och organisationer i den svenska paviljongen på Rebuild Ukraine: Healthcare & Rehabiliation, däribland svenska regeringen med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), statssekreterare Miriam Söderström (KD) och biträdande generaldirektör Niclas Jakobson. Nedan ser du bilder från mässan.

Den svenska delegationen på Rebuild Ukraine: Health & Rehabilitation 2024 består av följande företag och organisationer

Addlife​, Arjo, Business Sweden, Cambio Healthcare Systems, Elekta​, Elof Hansson International, Essity, Exportkreditnämnden, Fillauer​, Forever Sustainable, Life Science Sweden, Medicover,​ Medtech Magazine, Ny Teknik, Onemed, Sigma Software Group, Socialdepartementet (Svenska regeringen), Socialstyrelsen, Spinalis, Star for Life, Swecare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088