23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Njut av egenodlade grönsaker

Smaken är som baken, sägs det men visst kan vi alla hålla med om att egenodlade grönsaker är fylligare i textur och i smak? Smaklökarna blir extra nöjda när grytan eller salladen innehåller grönsaker odlade i ens egna trädgård.

Går det att odla dina egna grönsaker om du har fulltidsjobb och känner att tiden aldrig räcker till? Svaret är ja. Det är klart därför att du inte behöver ha ett helt grönsaksland för att vara en lyckad grönsaksodlare. Du kan enkelt odla sallader i krukor på balkongen utan några större problem. Vill du ha squash eller färsk pumpa så kan du placera dem precis bredvid salladen.

Vad sker om du bor i ett hus och har gott om plats. Vilka steg bör du ta för att skapa eget grönsaksland? Det berättar vi i nästa rubrik.
 
Vilka steg ska du ta för att skapa ditt grönsaksland? 

Så här gör du för att ha ett välordnat grönsaksland med massor med odlingar:

  • Rensa marken ordentlig. Allt ogräs ska tas bort innan det vuxit sig kraftigt och är svår att hantera.
  • En eller två veckor innan sådd ska du avse lite mer tid för ditt grönsaksland. Det har nämligen blivit dags för att gräva om jorden.
  • Berika jorden med jordförbättringsmedel eller gödsel. I vissa fall ska du ha båda två
  • Vissa jordar kräver extra näring. Till exempel ska tung lerjord ska ha barkmull.
  • Bestäm vilka grönsaker du vill odla. Tänk på att de sås under olika perioder på året.
  • Fördela jämt jorden. Ta bort stenar och kvistar då de motverkar en bra tillväxt.
  • Det är dags att fröna. Placera fröna så att de får tillräckligt med plats för att växa fullt ut.
  • Håll grönsakslandet rent från ogräs.
  • Glöm inte att vattna. 

Anpassa matsedeln efter din skörd

Är du en grönsaksexpert vars trädgård rymmer allt från morötter till ärtor? Bra, då kan du skatta dig själv lycklig. Är du en grönsaksodlare så vet du säkerligen att olika grönsaker växer under olika perioder under året. Hur gör du för att alltid kunna avnjuta av dina egna odlingar?

Anpassa matsedeln efter skörden, så klart. Det är lättare än vad du tror. Är det färska sommartomater och gurkor som precis vuxit klart? Ja, då kan du glatt servera en grekisk sallad med fetaost och oliver.

Har morötterna dykt upp med sin perfekta orange färg från marken? Ja, vad sägs om en morotssoppa toppad med crème fraiche och krutonger. Ärtorna kan man inte gå förbi med lätt hand och de passar till allt. Komplettera köttbiten med smörinbakade ärtor eller gör en klassisk ärtsoppa som får alla att njuta extra mycket en vanlig torsdagskväll.

Sänd till en kollega

0.015