Legal Entity Identifier – innebörd och användning
LEI eller Legal Entity Identifier är en kod. Exempel på affärsområden är då handel med aktier, obligationer och andra typer av värdepapper. Alla svenska företag måste ha ett organisationsnummer. LEI-koden har lite samma tanke som organisationsnumret med skillnad att den fungerar även på internationell nivå och är ämnad endast för en viss typ av företag. Koden följer EU- standard.
Den har 20-siffror som innehåller särskild information om den juridiska enheten. Så här är den fördelad:
Tecken 1–4: indikerar LOU (Local Operating Unit)
Tecken 5 - 18: definierar den juridiska enheten
Tecken 19–20: ger verifikation juridiska enhetens identifikation
Koden baseras på ISO 17442-standarden. Koden underlättar identifieringen av en juridisk enhet både lokalt och globalt.
LEI – kodens kostnad
En LEI – kod bekostas i form av en årlig avgift. Ifall du ska skaffa en helt ny kod kommer du att betala lite mer än om du ska förnya en redan existerande sådan. Avgiften täcker regleringen och driften av hela LEI – systemet.
Det finns olika företag som kan hjälpa dig att skaffa en LEI – kod för ett företag. Vissa svenska leverantörer har valt att sätta samma pris oavsett om du skaffar en ny kod eller förnyar en befintlig. Gör alltid en förundersökning av priser och tjänster innan du väljer en partner.
Vem står bakom LEI – systemet?
Vad är tanken med LEI -koderna och vem står bakom systemet?
Den finansiella krisen från 2008 skapade ett behov av att införa en gemensam standard för finansiella transaktioner och en genomskinlighet som kan spåras på global nivå. Idén för LEI uppstod 2012. Genom att kunna identifiera alla företag som utför finansiella transaktioner hoppas branschen att kunna undvika kriser som den från 2008. Tanken är att införa systemet som ett världsomfattande standardsystem.
Vem står bakom systemet? Det omfattar tre ledarstrukturer för att skapa en mer transparant verksamhet och ledning.
Strukturen är fördelad på följande sätt:
- ROC (Regulatory Oversight Committee) är ett samråd bestående av tillsynsmyndigheter. Dess uppgift är att kontrollera hela systemet.
- GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation) är en fond. Den ansvarar för all koordination av de utgivna LEI -koderna. Det intressanta med fonden är att den är en non-profit organisation.
- LOU (Local Operating Unit) är ett lokalt organ. Dess uppgift är att upprätta LEI-koder juridiska enheter som ansökt om dem.