AI-baserad mätmetod utvecklas för grön starr
Glaukom, eller grön starr, innebär att trycket inuti ögat ökar. Ett ökat tryck kan i sin tur skada synnerven, som utgår från näthinnan, längst bak i ögat. Sjukdomen är en av västvärldens vanligaste ögonsjukdomar, och kan leda till blindhet.
Forskare vid Akademiska sjukhuset, Uppsala har tillsammans med kollegor vid Gävle sjukhus och KTH, utvecklat en metod som tredimensionellt avbildar ögats synnerv. Med hjälp av bildanalys med AI studeras hur många nervtrådar som finns i olika delar av ögats synfält och hur synnervens utträde från ögat till hjärnan ser ut. Detaljrikedomen beskrivs som närmast mikroskopisk.
– Den nya mätmetoden innebär att man mäter mängden nerver som överför information från ögat till hjärnan inom olika delar av synfältet. Mätmetoden är nu tillräckligt utvecklad för att helautomatiskt göra kliniska mätningar, säger Peter Söderberg, överläkare och professor i ögonsjukdomar vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
För att ta fram normalgränser för synnerven, och utvärdera metodens känslighet för upptäckt av glaukom, samlar forskarna nu in mätdata från friska ögon och från ögon med glaukom i tidigt skede.
– Undersökningen är mycket enklare för patienten, och snabbare, vilket gör den billigare för sjukvården. Den nya metoden kan på sikt antas ersätta synfältsundersökning för diagnostik och uppföljning av glaukom, säger Peter Söderberg.