23948sdkhjf

Ät upp dina använda sensorer!

En näve brunt sjögräs, en slurk vatten, lite grafen och ett par nypor salt – ungefär så är receptet för de nya sensorer som forskare i Storbritannien har tagit fram.

Med sensorer mot huden, kopplade till en bärbar mätutrustning, kan vitalparametrar som puls och blodtryck mätas. Tänk smartklockor, eller de mätapparater som används inom hälso- och sjukvården.

Forskare från universitetet i Sussex presenterar i det senaste numret av ACS Sustainable Chemistry & Engineering sensorer tillverkade av livsmedelsklassat sjögräs, som de menar överträffar mätkänsligheten hos de sensorer som används idag.

– Jag fick idéen när jag under pandemins lockdown såg Masterchef på tv. Veganer och vegetarianer använder brunt sjögräs, natriumalginat, som förtjockningsmedel istället för gelatin, säger Conor Boland, lektor i materialfysik och en av författarna, i en intervju i Eurekalert.

Sjögräs fungerar egentligen som en isolator, men när forskarna tillsatte grafen fick de fram ett tunt lager, en film, som ledde elektricitet. När filmen lades i saltvatten, absorberades vattnet och resultatet blev en mjuk, svampig och elektriskt ledande hydrogel.

Författarna säger att genom att använda ingredienser som är biologiskt nedbrytbara, har de skapat en miljövänlig sjögräs- och grafenbaserad polymer, som kan användas som sensorer för mätning av mänskliga vitalparametrar.

– Massproduktion av gummi- och plastbaserad hälsoteknologi kan ironiskt nog utgöra en risk för människors hälsa genom att mikroplaster läcker ut i vattenkällor när de bryts ned, säger Conor Boland.

Läs studien:
Food-Inspired, High-Sensitivity Piezoresistive Graphene Hydrogels, ACS Sustainable Chemistry & Engineering, (2023), doi: 10.1021/acssuschemeng.2c06101

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078