Rullstolsanvändning gav kraftigt minskad risk för fraktur hos äldre
– Stillasittande i rullstol är negativt på många sätt, därför är det glädjande att risken för fall och fraktur minskar, säger Kristian Axelsson, som är ST-läkare i Skövde, forskare på Sahlgrenska akademin och försteförfattare till en studie som nyligen publicerats i Jama Network Open, i ett pressmeddelande.
Långvarigt stillasittande utan belastning på benen kan leda till sämre funktion, förlust av benmassa och därmed skörare skelett. Därför har rullstolsanvändning setts som en riskfaktor för fraktur, men det bör inte gälla för gruppen äldre sköra personer, enligt de nya rönen.
Studien, som uppges vara den hittills största inom området, omfattade över 55 442 rullstolsanvändare i Sverige med en genomsnittsålder på 83 år, samt en matchad kontrollgrupp med personer som gick själva, med eller utan hjälpmedel. Medianuppföljningstiden var cirka två år
Rullstolsanvändarna fick mindre än hälften så många frakturer som kontrollgruppen, 4 148 frakturer mot kontrollgruppens 10 344. Det innebär att risken för fraktur generellt var 2,3 gånger lägre med än utan rullstol. För benskörhetsfraktur och höftfraktur var skillnaderna mellan grupperna ännu större.
Enligt studieförfattarna är fynden av särskilt intresse för den som överväger att förskriva en rullstol till en patient, och behöver värdera risk och nytta.
– Det vi visar är att rullstolsanvändande är kopplat till kraftigt minskad risk för frakturer hos äldre sköra personer, oavsett möjlig orsak till att de använder rullstol. Eftersom frakturer, och speciellt höftfrakturer, orsakar enormt lidande och kräver stora sjukvårdsresurser är fynden viktiga, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik på Sahlgrenska akademin, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt senior och korresponderande författare i studien.
Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.