Ny studie: Hjälpmedlet carbonhand ger förbättrad greppstyrka
Studien, med 63 deltagare, har genomförts i samarbete med forskningsinstitutet RRD i Nederländerna. Personerna i studien har nedsatt greppstyrka och/eller nedsatt handfunktion. Under sex veckor har de använt handsken carbonhand i det dagliga livet. Fyra veckor efter perioden har uppföljningsmätningar gjorts.
Störst bestående effekt av att använda handsken har, enligt studien, personer med perifera ortopediska skador, som frakturer i handen, nervskador efter operation eller plexus brachialisskada, men även andra grupper får en förbättrad greppstyrka. Personer med skador på centrala nervsystemet – stroke, MS eller ryggmärgsskada, har en kraftig förbättrad greppstyrka, liksom även personer med artros eller reumatiska sjukdomar.
För Bioservo, bolaget som i september lanserade en uppdaterad variant av carbonhand, är resultatet positivt. Enligt Petter Bäckgren, vd på bolaget, kan resultatet innebära att fler patienter nu kan erbjudas carbonhand från sjukvården.
– Att kunna påvisa den kliniska nyttan av att använda carbonhand är avgörande för Bioservo som nu har möjligheten att nå ut på rehabmarknaden med nya förutsättningar. Resultatet av ihand-studien kommer att ligga till grund för en hälsoekonomisk analys, vilken ofta används som viktigt beslutsunderlag vid upphandlingar i Sverige och internationellt, såväl inom ersättningssystem som av försäkringsbolag, säger han i ett pressmeddelande.
Hjälpmedlet består av en enhet som bärs på ryggen, runt midjan eller i en väska – och en handske försedd med artificiella senor och trycksensorer i fingrarna och handflatan. Sensorerna ska känna av när användaren av handsken är i behov av support. Sensorerna och senorna tillför då den kraft som behövs. Carbonhan där kopplad till en mobilapp, och hur mycket kraft handsken ska ge användaren vid olika moment programmeras in i appen. Det ska göra att lagom mängd kraft används.