23948sdkhjf

Metoden som ska hålla operationsluften fri från bakterier

Ren luft ska in – men lika viktigt är att bakterier och emissioner från personalen förs ut. Att ventilera en operationssal är ingen okomplicerad uppgift.

Så är det. Att få rent i ett rum utan personer är jättelätt. Men det är vi människor som är den största källan till bakterier och kontaminering inne i salen, säger Johan Eriksson, ventilationsstrateg på Region Skåne.

Vidden av problematiken blir tydlig när han berättar att vi människor släpper ifrån oss sisådär 10 000 partiklar per minut vid stillasittande arbete. Ungefär en tiondel av de hudflagor som lossnar från vår hud är bakteriebärande, vilket i en operationssal utgör ett potentiellt hot mot patienten. En dellösning är, förstås, bättre ventilation.

Den traditionella metoden har tidigare varit att blåsa in så mycket luft som möjligt och spä ut bakterierna, men det är ingenting Johan Eriksson rekommenderar.

– Då blandar man ju luften och har ingen kontroll över luftrörelserna i rummet. Man kan säga att man delar på allas bakterier och virus.

Istället för omblandande ventilation förespråkar han en mer undanträngande ventilation i de riktlinjer han skrivit för Region Skåne. Det åstadkoms genom att man sänker temperaturen något, cirka 0,5-1 grad på tilluften, i en zon ovanför operationsbordet.

Det gör att tilluften blir tyngre än den omgivande luften och därmed pressas ned mot golvet där den förs undan via lågt placerade frånluftdon.

– Det har visat sig i studier att rummet blir renare om man gör så, och dessutom går det åt betydligt mindre energi, säger Johan Eriksson.

I Skåne pågår för närvarande byggnation av ett nytt sjukhus i Malmö, och nya sjukhus planeras även i Lund och Helsingborg. Modernare sjukhus innebär bättre möjligheter att hålla bakterierna borta från operationssalarna.

– Man kan nog inte ta bort infektionsrisken helt i och med att vi har människor där inne. Men det blir lättare att hålla operationssalar täta. Och om vi kombinerar det med en luftföringsprincip som är bortförande och inte omblandande, och tätare arbetsdräkter än idag – då är vi en bra bit på väg.

Fakta

Johan Eriksson är en av föreläsarna på Sifus konferens Framtidens operationsavdelning som hålls i Stockholm 18-19 oktober, och som kan följas antingen på plats eller på distans. Mer information finns på sifu.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078