Sarah Sim: Hämmar standarder innovation?
Att standarder hämmar innovation är en vanligt förekommande (miss)uppfattning, och den föreställningen behöver såklart tas på allvar. Det är lätt att tänka tanken ”innovationshämmande” när kravställningar kan uppfattas som torrt, byråkratiskt och tvingande.
Men om vi säger så här: utan standarder får du inte det stöd du behöver för att se till att din produkt är säker, lever upp till det den ska göra, håller tillräckligt hög kvalitet, kan användas i kombination med andra befintliga produkter, kan ta hänsyn till hållbarhetsaspekter eller helt enkelt funkar för den målgrupp som den är tänkt för.
Är då standarder innovationshämmande? För mig är svaret klockrent: standarder är innovationsfrämjande. De ser till att din nya innovativa produkt kan passa in i en befintlig marknad. Det betyder exempelvis att den kan passa ihop med andra produkter på marknaden, utbyta information med eller kommunicera med andra system. Det innebär att du kan ha koll på krav som marknaden och myndigheter ställer så att du slipper slösa onödig tid och onödiga resurser
Ponera att jag har tagit fram en produkt som ska bidra till renhetsnivån i en sjukhuslokal. Vad kan standarder ställa för krav då? Jo exempelvis (rent hypotetiskt) att produkten ska uppnå en viss (låg) bakterienivå, vara energieffektiv och hålla en låg ljudnivå av arbetsmiljöskäl. Här kan jag behöva använda standardiserade metoder för att visa att produkten levererar just det, så att data är framtagna på likvärdigt sätt och därmed jämförbara med andra liknande produkter.
Däremot är det helt fritt för innovativa idéer om nya smarta och effektiva system, för själva lösningen är inte inrutad, bara vad den typen av produkt ska uppnå. Genom det täta samspelet mellan regelverk och standarder fyller standarder en särskild funktion – de stöttar tillverkare med att se till att produkten lever upp till strikta europeiska regelverk.
Om du inte får stöd av standarder i exempelvis riskhantering och för att säkerställa patientsäkerhet, ja då får du uppfinna dina egna metoder. Det är oerhört mycket mindre effektivt att uppfinna sina egna metoder än att luta sig mot standarder som tagits fram i samarbete mellan experter från olika delar och funktioner av samhället. Och här är alla välkomna att påverka, även du.
Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.