23948sdkhjf

Så kommenterar vårdrepresentanter valresultatet

Valnatten blev en rysare och idag, måndag, är utgången fortfarande oviss med en fördel för högerblocket med en mandat.

Det står dock klart att Sverigedemokraterna ökar stort. Vårdförbundet tog 2014 ett beslut att inte bjuda in SD till samtal inför valet och har sedan dess hållit fast vid det beslutet.

– Vi har en värderingsgrund som är annorlunda än SD:s. Men det blir särskilt viktigt för oss att slåss för alla människors lika rätt till vård, säger förbundets ordförande Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

Ett scenario som många idag ser som troligt är en regeringskoalition med M och KD, där särskilt KD har velat se ett förstatligande av sjukvården. Sineva Ribeiro ser gärna en utredning om statlig sjukvård.

– Vi vill se en sammanhållen styrning inte minst av den digitala strukturen av vården som inte fungerar. Det finns frågor där vi också lyft att det behövs tas större nationellt ansvar för, så vi ser fram emot den utredningen och ser vart den bär hän. Vi deltar gärna i en utredning om vad som behöver styras nationellt, säger hon till Vårdfokus.

Från Läkarförbundet lyfts behovet av ett nationellt ansvar för vårdens kompetensförsörjning som en av de viktigaste frågorna oavsett hur regeringen kommer att se ut. Också Läkarförbundet vill att staten ska få ett större ansvar för sjukvården.

– Staten har ett ansvar fram till läkare tar examen och sen tar 21 regioner över. Där ser vi att det spretar väldigt mycket. Här behöver staten kliva fram och dimensionera och samordna AT-, BT-, och ST-tjänsterna för att vi ska kunna säkra framtidens behov av specialistläkare. Man måste också satsa på och prioritera en förbättrad arbetsmiljö och säkerställa fler vårdplatser så att det finns marginal i vardagen och möjlighet att skala upp vid kris. För det krävs det att staten tar ett större ansvar, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet till Läkartidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081