23948sdkhjf

Kirurgen Ambroise Paré lindrade slagfältens plågor

"Jag förband honom, Herren helade honom." Med den blygsamma frasen beskrev den franske läkaren Ambroise Paré (1510-90) sitt arbete med sjuka och sårade. I själva verket innebar hans banbrytande arbete med främst krigsskadade att kirurgin tog flera kliv framåt.

Efter att ha fått sin medicinska utbildning i Paris anställdes Paré 1537 som kirurg i den franska armén och deltog i fälttågen mot den tysk-romerske kejsaren Karl V.

Det fanns mer än nog att göra på de blodiga slagfälten, och vid ett tillfälle hann inte Paré rengöra alla de skadades sår med kokande olja, som var den gängse metoden. Man trodde då att alla skottsår var förgiftade.

Men under dagarna som följde på slaget märkte Paré att de som sluppit oljan mådde betydligt bättre än övriga sårade. Han publicerade sina rön, vilket ledde till att otaliga sårade därefter slapp onödiga plågor.

Ambroise Paré, ibland kallad "kirurgins fader", uppfann även metoden att vid amputering underbinda artärerna för att stilla blödningen, istället för som tidigare bränna med glödjärn. Han förbättrade också metoderna för att behandla benbrott, samt utvecklade tekniken vid trepanation, det vill säga öppning av kraniet.

Paré blev snart känd för sin skicklighet och fick en tjänst som livkirurg hos den franske kungen. Det kan ha räddat hans liv, för han var en av få hugenotter som skonades vid blodbadet under Bartholemeinatten den 24 augusti 1572. Enligt sägnen ska kung Karl IX ha räddat Paré genom att gömma honom i sin garderob.

Ambroise Paré överlevde och kunde fortsätta sin läkargärning. Han dog i Paris 1590, vid 80 års ålder, av naturliga orsaker. Idag bär ett flertal franska sjukhus och kliniker hans namn.

(Texten har tidigare publicerats i Allt om Vetenskap Tema Historia.)

Artikeln är en del av vårt tema om Medicinhistoria.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08