Videm får in fem miljoner för sin diagnostik av infektionssjukdomar
De allra flesta i Sverige har nog hört talas om PCR-tester i och med pandemin. Nu vill det Göteborgsbaserade startup-bolag Videm ta testningen vidare. De satsar på en patenterad teknologi som inom en timme ska visa om personen i fråga har en infektion eller inte. Diagnostisering ska kunna göras för alla patogener, enligt företaget.
– Vår teknik bygger på amplifiering av DNA/RNA och multiparametrisk utläsning för snabb och känslig detektion. Metoden är mer kontrollerad än PCR och är dessutom applicerbar på alla patogener samt möjliggör analys för olika infektioner samtidigt, säger Maria Barklund, vd och medgrundare av Videm i ett pressmeddelande.
Videm, som grundades i Göteborg i slutet av november 2021, utvecklar en handhållen molekylär diagnostisk enhet. Enheten ska kunna användas på vårdcentraler eller i hemmet.
– För att möta behovet av effektiv, tillgänglig och patientcentrerad vård behöver diagnostiken decentraliseras på ett sätt som minskar behovet av att skicka prover till laboratorier för analys. Idag kan det ta flera dagar innan provsvar levereras, säger Maria Barklund.
I och med de snabba provsvaren ska rätt behandling kunna sättas in i tid och förebygga spridning av smittsamma sjukdomar och antibiotikaresistens. Företagets fokus kommer initialt ligga på primärvården, men de tror att tekniken också behövs globalt eftersom ungefär hälften av världens befolkning inte har någon eller otillräcklig tillgång till diagnostik, menar Maria Backlund.
De fem miljonerna kommer från bland andra EQT Foundation, entreprenören och techinvesteraren Hans Victor, ängelnätverket E14 Invest, GU Ventures och Vasa Angels.
– EQT Foundation är imponerad av Videms metod för att diagnostisera patienter snabbt och till låg kostnad. Vår förhoppning är att deras produkt kommer gynna grupper i samhället som idag har begränsad tillgång till träffsäker diagnostik. Genom att öka tillgängligheten har Videm potential att påverka hela sjukvårdssystemet på ett positivt sätt, säger Cilia Holmes Indahl, vd för EQT Foundation.
Videm har utvecklats i samarbete med Uppsala universitet, Chalmers, Sahlgrenska Science Park, Karolinska institutet och Scilifelab. Tekniken bygger på forskning inom kemi, bio- och nanoteknologi och validering av tekniken ska ske genom pilotstudier. Videm är idag en del av Healthtech Accelerator vid Sahlgrenska Science Park i Göteborg.