23948sdkhjf

DHR: ”Gör skyddsrummen tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning”

MSB får allt fler frågor om skyddsrum. Var ligger de, när ska man bege sig dit och vem ansvarar för dem. Väldigt få frågor handlar dock om vilka som kan ta sig dit, enligt DHR, vars medlemmar kanske inte har möjlighet att ta sig in i ett skyddsrum.

I Sverige finns det cirka 65 000 skyddsrum. De är först och främst tänkta åt de människor som bor i tätbebyggda städer. På MSB:s webbplats finns skyddsrumskartor över var rummen ligger för svenskarna att hitta om det värsta skulle ske.

Åsa Strahlemo, ordförande i DHR –Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet, märker en oro från förbundets medlemmar efter att Ryssland invaderade Ukraina. Det pratas om skyddsrum i medier och på fikarasterna på jobbet. Som en person med funktionsnedsättning är man extra utsatt, enligt henne.

Tänk dig att du sitter i en eldriven rullstol några våningar upp i ett höghus. Går elen fungerar inte hissar och det är omöjligt att ta sig ned till ett skyddsrum. Skulle hissarna fungera är det ändå omöjligt att ta sig in i ett skyddsrum med en eldriven rullstol, enligt Åsa Strahlemo.

– Skyddsrum har väldigt höga trösklar och en eldriven rullstol väger 150 kilo. Det går inte att baxa den över kanten, säger hon.

Enligt henne är inte personer med funktionsnedsättningar och en anpassning av skyddsrum en prioriterad fråga för MSB, som är den myndighet som har ett övergripande ansvar för rummen.

På MSB:s hemsida går att läsa att många skyddsrum i regel inte är anpassade för människor med till exempel en funktionsnedsättning. De poängterar vikten av att lära känna sina grannar för att kunna hjälpas åt vid en utrymning.

Åsa Strahlemo förstår att det inte går att anpassa rummen över en natt, men hon tror ändå att det går att göra skyddsrum som fungerar för alla.

– Det borde gå att få till en universell utformning, men då måste det också finnas en vilja. Att förlita sig på empati och medmänsklighet från sina grannar är skrattretande. Om det blir krig eller annan kris och alla får panik, ska grannen då tänka på mig i första hand då?

Hon efterfrågar tydliga rutiner för hur man ska agera om en kris kommer.

– När vi pratar om att det ska finnas skydd för alla medborgare – vilka menar man då? Vi är lika mycket medborgare som alla andra och då måste vi inkluderas. Det borde vara en självklarhet. 

Life Science Sweden har sökt MSB för en kommentar, men myndigheten har inte återkommit.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126