23948sdkhjf

Zenicors EKG-apparat får klartecken av TLV

Zenicors EKG-utrustning framhålls i en samhällsekonomisk bedömning av TLV som effektiv och prisvärd. Nu hoppas företaget att fler regioner ska använda sig av det handhållna EKG-instrumentet.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har på uppdrag av det medicintekniska produktrådet vid SKR, utvärderat olika produkter för egenmonitorering av hjärtaktivitet, och kommit fram till att Zenicors tum-EKG är effektiv och prisvärd för primärvården.

TLV framhåller dock att Zenicors EKG-apparater ger en mer begränsad information än vanliga EKG-mätningar och att de huvudsakligen ska användas för att utreda misstänkt förmaksflimmer.

– Vi ser naturligtvis positivt på TLV:s rapport. Den bekräftar resultaten från användningen i primärvården i Region Värmland och Region Stockholm som visar att vår metod möjliggör en effektivare diagnostisering och dessutom till en lägre kostnad. Vår förhoppning är att slutsatserna i rapporten leder till att fler regioner implementerar denna vårdkedja så att färre patienter i Sverige ska behöva drabbas av stroke på grund av odiagnostiserat förmaksflimmer, säger Mats Palerius, vd Zenicor medical systems, i ett pressmeddelande.

Förmaksflimmer medför en ökad risk att drabbas av blodproppar vilket kan orsaka ischemisk stroke. Därför är det av vikt att ställa diagnos tidigt. Cirka tre procent av Sveriges befolkning över 20 år och tio procent över 80 år uppskattas ha förmaksflimmer. Diagnostisering görs genom EKG-mätningar.

Zenicors EKG-utrustning ska användas av just patienter med symtom på förmaksflimmer, men som inte blir diagnostiserade under en första EKG-undersökning hos primärvården. Patienten får då med sig utrustningen hem för att kunna registrera ett EKG när de känner symtom, men också vid fasta tillfällen som exempelvis morgon och kväll. Mätningarna skickas digitalt till vårdgivaren och tolkas där.

Region Värmland började använda företagets utrustning i primärvården 2018 och har använt den sedan dess. Vårdbolaget Tiohundra i de norra delarna av Region Stockholm tog 2020 in EKG-apparaten i vården. 

– Sedan vi införde Zenicors tum-EKG har vi kunnat hjälpa fler värmländska patienter. Det har även varit tidsbesparande för personal i både primärvården och slutenvården då avläsningen skett centralt. Genom att snabbt sätta in åtgärder kan patienten få behandling direkt. Det är win-win för alla inblandade, säger Charlotte Johansson, verksamhetschef för bild- och funktionsdiagnostik vid Centralsjukhuset i Karlstad, i pressmeddelandet.

TLV skriver i rapporten att den hälsoekonomiska utvärderingen pekar på att användningen av Zenicor-EKG ger en större nytta till ett lägre pris i jämförelse med ett annat företags EKG-utrustning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11