23948sdkhjf

Astmapatienter i Jönköping ska få större kontroll över sin vård

1 500 astmapatienter i Region Jönköping ska i en pilotstudie hålla koll på sin lungkapacitet genom en app som är knuten till sjukvården. På så sätt hoppas regionen att vården ska bli mer effektiv.

Region Jönköping vill undersöka om distansmonitorering av astmapatienters lungkapacitet kan underlätta för patienterna och startar därför en pilotstudie i samarbete med Visiba care och Asthmatuner. Tanken är att patienterna ska slippa förlita sig på traditionella kallelser och årskontroller, och istället själva söka vård när de behöver.

I en app från Asthmatuner ska patienterna mäta sin lungkapacitet och besvara frågor om sitt mående. Utifrån den data som matas in får patienten information om kontakt med vård behöver tas eller om astman är under kontroll.

– Samarbetet har visat hur väl lösningarna kompletterar varandra. I Asthmatuner kan patienter själva mäta sin lungfunktion, registrera symptom och få en omedelbar feedback hur de ska justera sin medicinering för att vara optimalt behandlad. I samarbetet med Visiba Care får patienterna nu också en smidig kommunikationsväg till sin läkare eller astmasjuksköterska, säger Eric Alhanko, vd på Asthmatuner, i ett pressmeddelande.

Kontakt mellan patienter och sjukvården görs via Region Jönköpings vårdapp Bra liv nära. För tekniken bakom appen står Visiba care, som också ser till att patienten inte märker att flera appar är inblandade i hanteringen. 

– Lösningen som Visiba care tillhandahåller tillsammans med Asthmatuner möjliggör att ge och få rätt vård oavsett var patient eller vårdpersonal befinner sig. Vår digitala vårdplattform ger rätt förutsättningar för trygg och säker digital interaktion, samtidigt som patienten kan mäta och hålla koll på sina värden via Asthmatuner, och på så sätt vet när kontakt med vården behövs, säger Johan Gustafsson, vd på Visiba care, i pressmeddelandet.

Enligt Ulf Österstad, verksamhetschef för appen Bra liv nära, är personal och patienter positivt inställda till pilotstudien. Och arbetssättet faller väl in i regionens omställning till en god och nära vård.

Totalt deltar fem vårdcentraler  i studien och totalt 1 500 patienter, av de cirka 37 000 astmapatienter som finns listade i Region Jönköping. Köerna för att få rätt vård är lång i regionen och genom studien hoppas man att vården ska bli mer effektiv. Förhoppningen är att på lång sikt kunna erbjuda alla astmapatienter digital lungfunktionsmätning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.24