Trots covidpandemin - Bröstcancer mest studerade sjukdomen 2021
Bröstcancer var det mest studerade sjukdomsområdet globalt i fjol, enligt en sammanställning från Phesi, ett amerikanskt företag som arbetar med AI-genererade kliniska analyser och lösningar.
Enligt rapporten fanns det i fjol över 25 000 sajter som enbart arbetade med rekrytering till olika kliniska studier inom bröstcancer.
På andra plats kommer, förstås, covid-19, följt av ytterligare tre cancerområden: icke-småcellig lungcancer, solida tumörer och multipelt myelom.
Att studier om cancer dominerar så stort på listan är inte förvånande, säger Johan Brun, senior medicinsk rådgivare, före detta medicinsk chef på Pfizer och tidigare kopplad till Lif – de forskande läkemedelsföretagen.
– Så här har det sett ut länge, förutom att covid-19 inte legat med där. Och det beror på att cancer är ett av de områden där det finns störst "unmet medical needs", det vill säga där det fortfarande finns stora utmaningar för sjukvården när det gäller att kunna hjälpa patienter, säger han till Life Science Sweden.
Han konstaterar också att cancer är ett område där det skett mycket stora forskningsgenombrott på senare år, vilket gett betydligt bättre möjligheter att ta fram nya behandlingar, som exempelvis CAR T-terapier och olika typer av genterapier.
Är det bra att det ser ut så här – eller borde andra sjukdomsområden ligga högre på en sådan här lista?
– Det kan jag inte svara på, det finns gigantiska forskningsbehov ur ett globalt perspektiv. Men cancer och hjärt-kärlsjukdomar är det som dödar flest människor i förtid, och vi har under många decennier haft en extremt avancerad hjärt-kärlforskning som har ändrat förutsättningarna. Det är inte konstigt att vi tittar på de sjukdomstillstånd som förkortar liv.