Nya covidrestriktioner: "Alla som kan ska jobba hemifrån"
Smittspridningen av sars-cov-2-viruset har stigit brant efter jul- och nyårshelgerna, och väntas fortsätta stiga i ytterligare två veckor. Det förvärrade läget får nu regeringen att införa en rad nya, tillfällliga restriktioner.
– Vi bedömer att läget kräver ytterligare åtgärder under en tid, för att tränga tillbaka smittspridningen och minska belastningen på hälso- och sjukvården och omsorgen, sa statsminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens på måndagen.
Hon uppmanade alla som kan jobba hemifrån att göra det.
– Visa respekt och hänsyn till dem som inte kan arbeta hemifrån, sa hon.
Från onsdagen den 12 januari gäller följande:
+ Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det.
+ Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.00 och en begränsning på högst åtta personer per sällskap införs.
+ Ett allmänt råd införs om att vuxna ska begränsa antalet nära kontakter inomhus.
+ För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar införs ett maxtak på 50 personer om man inte har krav på vaccinbevis. För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med vaccinbevis införs nya regler om avstånd.
+ Huvudregeln för utbildning för vuxna är att vara på plats, men möjlighet införs på universitet och högskolor att ha viss undervisning på distans för att glesa ut. Större prov och tentamina bör ges vid flera tillfällen för att undvika trängsel.
Fler åtgärder väntar, men kräver ändringar i förordningar. Det handlar bland annat om ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, krav på vaccinationsbevis på mässor där antalet deltagare överstiger 50 personer och en sänkning av maxantalet personer vid privata sammankomster från 50 till 20 sittande personer.
Åtgärderna kommer att omprövas inom 14 dagar, men bedömningen är att de behöver vara kvar i minst fyra veckor från och med nu.
Medverkande vid pressträffen var förutom statsminister Magdalena Andersson även socialminister Lena Hallengren (S), Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell