100 000 personer kan ha fått falskt covid-19-intyg
Doktorgruppen misstänks ha tagit betalt för covidtest och friskhetsintyg utan att ha analyserat provsvaren. Enligt Aftonbladet kan det handla om 100 000 personer som fått ett falskt intyg. Polisen har under veckan gjort razzior mot fem lokaler som företaget använt i Stockholmsområdet. Under lördagen häktade polisen tre personer som misstänks för grovt bedrägeri, spridande av smitta och osant intygande. De nekar till brott. Ytterligare tre andra personer är häktade i sin frånvaro.
Företagets hemsida ligger nere, mottagningarna är stängda och det går inte att nå dem på telefon. Kunderna som har bokat tid för testning har inte fått någon information från företaget. Testerna har erbjudits på kliniker runtom i landet och företaget har erbjudit testresultat inom sex timmar.
– Att lura på människor falska covid-tester är ett obegripligt ansvarslöst och cyniskt agerande, och sannolikt brottsligt. Jag noterar att såväl IVO som polis och åklagare agerar och det glädjer mig. Sådant hälsofarligt humbug måste beivras mycket kraftfullt, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionrådet i Stockholm, i ett pressmeddelande.
Det utpekade huvudlaboratoriet ligger i Kista, enligt Expressen. När polisen gjorde en husrannsakan där hittades provrör, tester och utrustning som kunde kopplas till PCR-testverksamhet. Doktorgruppen har även använt sig av lokaler i Upplands Väsby, Bandhagen, Hallunda, Norra Bantorget och Kungsholmen.
– Konsekvenserna av de falska covid-testen är oerhört allvarliga på tre sätt. Det drabbar det kanske hundratusental svenskar som fått ett felaktigt provsvar. Det kan ha orsakat ökad smittspridning då människor falskeligen förletts tro att de är friska och agerat utifrån det, men kan ha varit virusbärare. Och det riskerar att skada förtroendet för vården och smittskyddsåtgärderna, när vi står mitt i en pandemi, påpekar Anna Starbrink.