23948sdkhjf

Hallå där...

...Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation och M-oppositionsråd i Region Östergötland som är en av talarna vid eventet Lab & Diagnostics of the Future den 1 juni.

Vad kommer du att tala om?

– Om utmaningar och möjligheter med den nya diagnostiken. Diagnostiken har kanske varit lite i skymundan och vi politiker har inte riktigt lagt något större fokus på den, eftersom laboratorietjänster och andra typer av diagnostiska tjänster ofta är underleverantörer till onkologen, ortopeden eller vad det kan vara. Men nu sker stora förändringar och diagnostiken blir mer central i hela behandlingsstrategin, och då måste vi från politisk sida också engagera oss mer i den typen av frågor.

Hur då?

– Det kommer att kräva en hel del investeringar, men om vi ska vara ett land som ligger i framkant inom hälso- och sjukvården så måste vi också ha diagnostiska metoder som kan matcha upp så att vi kan jobba med till exempel gensekvensering. Exempelvis har ju Barncancerfonden gått ut med att man vill ha gensekvensering av alla barn som drabbas av cancer. För mig handlar det här mycket om att förstå det nya landskapet som skapas med precisionsmedicinens intåg.

Hur tycker du att diagnostiken och regionernas samarbete har fungerat under pandemin?

– Jag tycker generellt att vi tagit stora steg i samarbetet mellan regionerna, men samtidigt klarar inte regionerna att på egen hand fullt skala upp testverksamheten i pandemitider, och då måste man ha andra aktörer som kommer in och hjälper till. I Östergötland har vi till exempel Dynamic Code, ett företag som jobbat länge med DNA-analyser och som nu verkligen fått en jättestor uppgift med testningen under pandemin.

Vad ser du själv fram emot vid eventet den 1 juni?

– Jag tycker generellt att det är spännande att höra om det som ligger i "frontline". Det är ju fantastiskt vad vi kan göra nu, och själva ansatsen att se utvecklingspotentialen och möjligheterna är fascinerande.

På Lab & Diagnostics of the Future medverkar i år flera framstående talare bland andra Anna Wedell, professor i medicinsk genetik, som ska tala om precisionsdiagnostik i sällsynta sjukdomar, Cilla Söderhäll, associerad professor vid KI, som talar om hur nya biomarkörer för barnastma kan möjliggöra tidigare diagnos, Maria Johansson Soller, docent och överläkare på Klinisk genetik vid Ka­­ro­linska universitetssjukhuset, som talar om det allra senaste inom cancerdiagnostik, samt Richard Rosenquist Brandell, professor i klinisk genetik, som är ordförande för ledningsgruppen inom Genomic Medicine Sweden (GMS).

Mer information om programmet och talarna, samt en länk till kostnadsfri anmälan finns här

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095