Ny standard för taktil skrift ska underlätta för synskadade
Den här veckan höll Svenska institutet för standarder, SIS, ett informationsmöte angående arbetet med att ta fram en gemensam standard för taktil skrift i Europa. Det gäller punktskrift och reliefskrift (upphöjda bokstäver), i offentliga miljöer.
– Det finns olika nationella standarder och riktlinjer kring det här men de skiljer sig åt lite grann och tanken är att den här nya standarden skulle överbrygga dessa skillnader. Det kan vara ett lite för omfattande jobb att standardisera i hela världen och därför börjar man med en gemensam standard för Europa, säger Joakims Falk, projektledare på SIS, till MedTech Magazine.
Skillnader mellan olika länder gäller bland annat måtten för höjd och upphöjning av bokstäverna, radavstånd och användning av versaler. Som utgångspunkt för den nya standarden har man valt en tysk standard.
– Den gemensamma standarden ska framförallt användas i offentliga miljöer. Nu ska en arbetsgrupp i inom Europa träffas för första gången den 19 maj och prata om framförallt omfattningen av projektet och terminologier och definitioner samt göra en översyn av existerande standarder.
I andra sammanhang vid funktionsnedsättning har man sett hur det ställer till med problem när standrader skiljer åt sig mellan olika länder.
– Det kan handla om till exmpel mått för rullstolsramper eller eller olika standarder för hörselslingor. Vi ser ju över hela fältet att det finns en ganska stor standardiseringspotential. De områden med funktionsnedsättningar som är svårare att se har legat lite efter, både när det gäller synnedsättning men också kognitiv funktionsnedsättning.