Standarder förenklar upphandling av hjälpmedel
Nyligen höll SIS, Svenska institutet för standarder, ett seminarium kring vilken nytta man har av standarder och hur man kan använda dem vid upphandling. En av talarna var Göran Nordin, vd på Järven Health Care som säljer olika typer av tryckmadrasser, lakan, kuddar och andra sängtillbehör till sjukvården.
Göran Nordin talade om hur man kan undvika missförstånd vid upphandlingar. Han tog upp flera exempel på hur svårt det ibland kan vara att förstå krav som ställs vid upphandlingar. Det kan till exempel vara ett krav på att en tryckmadrass ska ha egenskaper som ger god friktion. Men vad som menas med god friktion är beroende av vad madrassen ska användas till.
– Mitt första råd är att tänka på vad som är motsatsen till god friktion, det vill säga dålig friktion. Friktionen benämns som hög friktion eller låg friktion. Vill jag att madrassen ska ligga still i sängen är hög friktion bra friktion, vill jag använda den till evakuering är det bra med låg friktion. Prova motsatsen till ordet när du skriver en förfrågan så blir det tydligare.
Ett annat exempel på krav som ställs är att madrassen inte får lukta.
– Det är ett lite svårt krav. För att veta att en madrass inte ger ifrån sig en doft måste vi veta hur det kan mätas vilket är väldigt svårt. Frågan är också hur länge det får lukta? En ny madrass avger en doft men den försvinner efter ett tag. Sådana godtyckliga krav är svåra att hantera.
Ibland får Järven Health Care upphandlingskrav som att madrassen ska uppfylla tillämpliga delar av standarden.
– I en och samma standard kan det stå olika krav. Då är det jättesvårt för mig när det till exempel gäller brandrisk. Är det en madrass för hög brandrisk eller normal brandrisk? Det här är oerhört viktigt att precisera kravet.
Göran Nordins tips är att ställa mätbara krav vid en upphandling.
– Vilken funktion eller fysiska egenskaper ska madrassen ha? Hur mäts de? Kopiera inte bara andra upphandlingar, ta hjälp av de standarder som finns och skicka ut en Request for information (RFI) inför en upphandling så att ni kan förstå varandra. Kontrollera också att leverantören kan presentera verifierbara tester.
Göran Nordin sitter även med som svensk expert i den pågående ISO standardiseringen ”Hjälpmedel för att bevara hud och vävnad intakt i liggande position, ISO EN 20342” som är en standard för luft-och skummadrasser.
– Det är ett stort och tungt arbete som har pågått under väldigt lång tid.
Ett av momenten i den nya standarden kommer att vara att testa hur mycket vätska som tränger igenom madrassöverdragen.
– Internationellt har det här uppmärksammats som en hög risk för smittspridning. Det är såpass allvarligt att man har rankat det här som en av de tio mest allvarliga tekniska bristerna när det gäller medicinteknisk utrustning.
– Det här är ett stort problem även i Sverige. Vårt företag har reviderat ungefär tio procent av alla madrasser i Sverige genom åren och ungefär 30 procent av madrasserna har synliga fläckar under överdraget.