23948sdkhjf

Forskare vill förbättra den digitala arbetsmiljön inom vården

Nya tekniska system kan både hjälpa och stjälpa personalen, menar Johanna Persson, som studerar den digitala arbetsmiljön i vården.

På senare tid har antalet tekniska system som personal och patienter inom vården hanterar blivit fler och fler. Johanna Persson, biträdande universitetslektor i arbetsmiljöteknik vid Lunds universitet, studerar utformningen av dessa system, hur användarna interagerar med dem, förståelsen för hur de ska användas och miljön de ska användas i.

Hur teknik utformas är inte bara viktigt ur ett patientsäkerhetsperspektiv utan också ur ett användarperspektiv, framhåller hon.

– Det kommer allt fler larmrapporter över dåliga digitala arbetsmiljöer. Det har blivit en inflation i antalet system man ska interagera med och antal tekniska lösningar man ska hålla reda på. De är inte samordnade med varandra och personalen blir trött på detta.

Johanna Persson brinner för olika aspekter av arbetsmiljö och har ett stort fokus på just den digitala miljön. Inom det området menar hon att man inte alltid vet vad det är som gör att folk mår dåligt och det finns få riktlinjer.

– Vi kan mycket om hur den fysiska miljön ska vara utformad, vi vet hur ljus ska designas, hur ljudmiljöer ska fungera och det bygger vi in automatiskt i ett hus och försöker följa riktlinjer. Men runt de digitala arbetsmiljöerna finns det väldigt lite att förhålla sig till och lite kunskap. Den aspekten är viktig för att vi inte ska bli sjuka i digitala miljöer.

Hon framhåller vikten av forskning på hur man kan tillhandahålla verktyg för att till exempel undersöka en digital arbetsmiljö. Hon har studerat både hårdvaror och mjukvaror, till exempel e-hälsosystem och journalsystem, med ett fokus på personalen som ska använda den och vilket stöd som ges till dem.

– Ett grundproblem är att man jobbar på ett sätt men att tekniken styr en in på ett annat sätt att jobba. Och det förstör det där arbetsflödet som är naturligt för oss.

Forskarna hoppas bland annat kunna bidra med tydligare formuleringar som kan användas under inköpsprocessen där man har möjlighet att ställa krav på systemen. Men även verktyg för att utvärdera tekniken.

På Samtits digitala konferens kommer Johanna Persson bland annat prata om utformningen av systemen och samspelet med användarna.

– Mitt huvudsyfte är att ge personal lite verktyg att våga ifrågasätta och ställa krav på den teknik de stöter på både för sin egen arbetsmiljö men också för patientsäkerhetens skull.

Artikeln är en del av vårt tema om Samtit.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047