Hackare ska ta fram hälsoinnovationer
AI och maskininlärning används redan idag i vården för att upptäcka sjukdomar. I årets hackathon som arrangeras av dataanalysföretaget SAS Institute tävlar lagen bland annat i att ta fram lösningar som med hjälp av artificiell intelligens kan förutse sjukdomar och deras förlopp. Majoriteten av lagen som deltar, en tredjedel av hundra lag, fokuserar på lösningar för sjukvård-och hälsa.
– Hälso- och sjukvård har väldigt stor fokus nu under corona och samtidigt har vi ett särskilt tema på hackathonet som handlar om friskvård, prevention och prediktivitet. Det är viktigt att förebygga sjukdomar istället för att reaktivt behandla, säger Ulf Hertin, rådgivare och ansvarig för health care och life science vid SAS Global Hackathon, till MedTech Magazine.
– Tittar man på sjukvårdsbudgetarna så går 97 procent av pengarna till att reaktiv vård och endast 3 procent går till proaktiv vård. Det är någotning som hela sjukvården måste ställa om till.
Lagen kommer att titta på närmare på bland annat på hur man kan förutse biverkningar av vaccin och hur man kan förebygga blodförgiftning och andra sjukhusförvärvade infektioner.
I hackathonet finns det även ett svenskt innovationsprojekt för barnfetma. Projektet leds av det svenska statliga innovationsprogrammet Swelife som är en av Sveriges största fonder inom life science.
– De har startat ett program för att få sjukvården att jobba mer preventivt. De har frågat alla hälso- och sjukvårdsdirektörer vilka typer av förebyggande åtgärder man borde fokusera på. Svaret har varit barnfetma, det är en viktig markör inte bara för att ett barn mår fysiskt dåligt utan också ett tecken på mental ohälsa.
Kostnaden av barnfetma beräknas kosta ungefär 70 miljarder svenska kronor per år i sjukvård och i lidande.
– Tittar man på en fyraåring idag så kan man säga att ungefär var tionde är överviktig. Redan i sex års ålder har andelen fördubblats och två av tio är överviktiga. I befolkningen i helhet så är över 50 procent överviktiga vid 50 års ålder. Fetman har blivit en större pandemi än vad corona är i hela världen och växer tyvärr också kraftigt i de nordiska länderna inklusive Sverige.
16 lag är med och tittar på vad de kan skapa för preventiva lösningar för att mtoverka barnfetma.
– Jag tror att många känner sig engagerade kring den sociala utmaningen. Vi har många intressanta case som går ut på att lära barnen att till exempel via gaming lära sig att tänka på sin hälsa.
Vinnare utses av hackathons expertjury i slutet av april.