23948sdkhjf

Elektroniska kläder kan övervaka framtidens patient

Tänk att få rapporter om patientens tillstånd – skickade direkt från hans eller hennes kläder. Det är fullt tänkbart med ny, miljövänlig teknik från Chalmers, där forskare sytt in elektriskt ledande tråd av cellulosa i textilier.

Textilfibrer som kan leda elektricitet är en teknik på frammarsch. Inom modebranschen kan den användas för att påverka plaggens färg och temperatur, i sportbranschen för att mäta prestationer – användningsområdena är oändliga. Ett av de mest intressanta är möjligheten att reglera, övervaka och mäta vår hälsa.

– Man kan till exempel använda tråden för att bygga sensorer som patienterna kan ha i sina kläder och som skulle kunna mäta andning, temperatur, hjärtfrekvens och liknande. På det sättet skulle man kunna övervaka patienten på avstånd. Det skulle inte minst bli bekvämare för patienten, som då slipper ha annan otymplig utrustning på sig, säger Sozan Darabi, doktorand på institutionen för kemi och kemiteknik vid Chalmers och Wallenberg Wood Science Center.

Men hur går det med miljön om allt fler bär potentiellt elektronikskrot på sina kroppar? Det är ett reellt problem, och på Chalmers har därför Sozan Darabi och hennes kollegor tagit fram en tråd av cellulosa som fungerar som ledande material utan att man använder någon metall alls.

– Fördelen med cellulosa, förutom att det är biologiskt nedbrytbart, är att det kommer från trä som vi har stora mängder av i Sverige och därför borde använda, säger hon.

Chalmersforskarna har gjort cellulosatråden ledande genom att färga in den med ett elektriskt ledande polymert material.

I projektet har forskarna använt en vanlig hushållssymaskin för att sy in cellulosatråden i tyget. De har lyckats tillverka en termoelektronisk textil som kan producera en mindre mängd elektricitet när textilen värms upp på ena sidan, till exempel av en människas kroppsvärme.

Trots ett flertal testtvättar har den ledande förmågan funnits kvar.

Sozan Darabi kan se många framtida användningsområden för elektroniska textilier, både inom och utanför sjukvården.

– Man kan göra alla möjliga saker, det är bara att låta fantasin flöda.

Forskningen har presenterats i en artikel i den vetenskapliga tidskriften ASC Applied Materials & Interfaces.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084