23948sdkhjf

Då är det läge att notera medtechbolaget

MedTech Magazine har frågat två branschpersoner vad man ska tänka på innan en börsnotering av ett medtech- företag.

I Sverige är det vanligt att företag inom life science- och medtech-sektorn söker finansiering från börsen i ett tidigt stadie. MedTech Magazine har talat med Thomas Unt, businesscoach på Smile Incubator, och Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator, om den rätta tidpunkten för att börsnotera sig.

Jennie Ekbeck tycker att utmaningen i Sverige är att det saknas riskvilligt kapital för att finansiera de tidiga stegen i bolagets utveckling. Detta leder till att mectech-bolagen i vissa fall går ut på börsen tidigare än vad som är önskvärt.

– Det bästa är ju om man kan finansiera ett tidigt bolag inom medicinteknik med ägarkapital fram tills kanske marknadsintroduktion. När det gäller läkemedel så hoppas man att ta utvecklingen till fas 1 med ägarkapital eller riskkapital innan man gör en börsnotering, säger hon.

Det som är positivt med noteringarna är att de ger förutsättningar för bolagen att kunna bli kvar i Sverige och inte säljas utomlands.

– Det gynnar Sverige då vi behöver ett näringsliv med bolag i olika faser och olika storlekar för att få synergier, säger Jennie Ekbeck.

Thomas Unt är inne på samma spår när det kommer till val av tidpunkt för börsnotering.

– När det gäller läkemedelsföretag är en börsnotering aktuell när man går in i en fas-1 studie eller vid övergången till fas-2 studien. När det kommer till medicintekniska bolag så bör de ha klarat sin utvecklingsfas, klarat den regulatoriska planen och fått produkten godkänd och CE-märkt. Då syftar noteringen mer till lansering och att få ut sin produkt till marknaden, säger han.

Det gemensamma för bolagen är att börsnoteringen styrs av ett ökat kapitalbehov för att man har tömt ut resurserna med ängelkapital på tidigare nivå.

– I vårt fall kan det röra sig om de första tio miljonerna som finansieras lokalt. I nästkommande runda behöver man ofta investeringar i storleksordningen 25-50 miljoner kronor. Då är det primärt läkemedelsbolag där de kliniska studierna är väldigt dyra, säger Thomas Unt.

Även om man är ett förhoppningsbolag är det bra att vänta med en notering tills man har validerat sin produkt eller innovation genom bra och stabil data, menar Thomas Unt.

– Om vi ska titta på någon generell tidpunkt för börslistning så är det först och främst viktigt att det görs som ett strategiskt beslut och inte för att man måste hitta pengar för då tar man listningsbeslutet av fel skäl, säger han.

– Listningen är en början på en lång och utmanande resa och då är det bra att man kan definiera de första 18-24 månaderna. Finns det milestones? Finns det en utvecklingsplan? Det gäller att skapa så mycket nyheter att värdet på bolaget är attraktivt under hela den här perioden fram till nästa kapitalanskaffning. Det är inte önskvärt att gå in på börsen under en period med utveckling och studier som inte ger några resultat som marknaden inte är intresserad av.

Nackdelen med en börsnotering är att bolaget måste kommunicera alla marknadspåverkande resultat utåt vilket gör att konkurrenterna får veta allt företaget utan företaget får veta lika mycket om konkurrenterna.

– Om dina konkurrenter har privatkapital som finansierar deras resa behöver dom ju inte kommunicera till den stora massan, säger Jennie Ekbeck.

En annan risk med börsnoteringen är att den initiala vetenskapliga idén inte håller och verksamheten måste omdefinieras. Då kommer projektet inte att utvecklas och värdet på bolaget att urholkas, enligt Thomas Unt.

– Det blir lätt att man tappar kontrollen på bolagets värdering om man som grundare behöver ta in pengar på en kraftigt rabatterad kurs. Om bolagets värde har fallit så innebär det också att ägarnas andel kommer att försvinna väldigt snabbt. Som grundare finns det en oerhörd stor risk att tappa ägandet i sitt bolag eftersom man oftast inte orkar försvara sitt ägande, säger Thomas Unt.

TIPS INFÖR BÖRSINTRODUKTION:

1. Vänta med en börsnotering tills företaget har bra och stabil data.

2. Skapa en utvecklingsplan för de första 18-24 månaderna på börsen. Det gäller att skapa nyheter för att behålla bolagets attraktiva värde fram till nästa kapitalanskaffning.

3. Det är viktigt att hitta en duktig vd som passar in i rollen. Vd:n måste kunna driva kärnverksamheten och samtidigt vara en kompetent börs-vd. För det behövs också en stark organisation.

4. Det är bättre att få en större summa på en gång, till exempel 20 miljoner kronor, än att få en mindre summa på 5 miljoner kronor och sedan bli tvungen att genast jaga nya pengar. Det kostar och tar bort fokus från att nå milstolpar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11