23948sdkhjf

Medtechåret som gått – Munskydd, debatter och förvärv

2020 har varit ett år som inget annat och det är helt omöjligt att titta tillbaka på det utan att nämna den pandemi som har präglat hela året.

Snabbt efter att det blivit känt att ett nytt coronavirus hade börjat spridas i kinesiska Wuhan och sedan vidare ut i världen publicerade kinesiska forskare det mystiska virusets RNA-kod öppet för alla på nätet. Sedan kickades forskningen igång på allvar och myndigheterna var snabba med att meddela att de släppte på de regulatoriska tyglarna för att hjälpa till på traven. 

PCR-baserad diagnostik för viruset kom snabbt och ett av de första bolagen att lansera ett test i Europa var svenska Tataa Biocenter

Antikroppstesterna, som kan visa om en person haft sjukdomen covid-19, följde efter, liksom antigentesterna, som snabbare kan ge svar på om man har en pågående infektion. Läkemedelsbolagen var snabba med att damma av sina hyllor och leta efter substanser som skulle kunna ha en effekt mot viruset, samtidigt som flera började utveckla nya läkemedel. 

Det största hoppet har dock ändå lagts på framtagningen av vacciner som har gått rekordfort. I juni utsågs Richard Bergström till nationell samordnare för covid-19-vaccin och vaccineringarna här i Sverige ser ut att påbörjas runt nyårsskiftet.

Under våren fokuserade vården till stor del på covid-19 och för de medtechbolag som inte tillverkar coronarelevanta produkter var särskilt början av året mycket svår. Några exempel är Adderacares dotterbolag Trident, Kom i Kapp och Erimed som under våren fick varsla medarbetare om korttidspermittering till följd av coronautbrottet.

För företag som har coronarelevanta produkter var våren överväldigande på andra sätt, då efterfrågan på sådana produkter sköt i höjden.

Säkert är det i alla fall att det aldrig har talats så mycket i samhället om vacciner, vård och diagnostik och redan tidigt i pandemin lade aktörer från helt andra branscher ned sin egen verksamhet för att hjälpa till i kampen mot covid-19-utbrottet. Ett exempel är vissa biltillverkare som såg sin affär i det närmaste försvinna under våren och som därför ställde om sin produktion för att täcka vårdens behov av respiratorer.

Året har präglats av debatter om hanteringen av covid-19 och den svenska Folkhälsomyndighetens hantering av pandemin har diskuterats flitigt, både nationellt och i andra länder.

Ett av årets hetaste debattämnen har varit munskyddets vara eller inte vara. Användningen av munskydd är vardagsmat för vårdpersonal men frågan har varit om de även hjälper mot smittspridning i samhället. Läs mer om munskyddets historia och om problematiken kring munskydd i samhället här: Från näbbläkare till #wearadamnmask

Även om hela året har präglats av covid-19 har branschens kugghjul fortsatt rulla. Bland annat har nya bolag skapats. Ett exempel är Malmöbaserade Cochlearity, som såg dagens ljus i juni. Bolaget utvecklar en produkt mot tinnitus.

Året har dessutom bjudit på en del förvärv. Ett företag som varit i köptagen är den irländska medtechjätten Medtronic som genomfört flera förvärv under året. 

Ett annat är Göteborgsbaserade Cellink som köpte upp tyska Scienion i slutet av augusti. 

– Vi har en aggressiv uppköpsstrategi och kollar hela tiden efter intressanta bolag, sade Erik Gatenholm, vd Cellink i en intervju med MedTech Magazine.

Ett annat förvärv stod Uppsalabaserade Ossdsign för när företaget köpte upp skotska Sirakoss. Det följdes av Getinges köp av Quadralene i november.

Ett svenskt bolag som köpts upp under året är KTH-spinoffen Prismatic Sensors, som förvärvades av GE Healthcare.

En av årets mest lästa texter på MedTech Magazines hemsida var en krönika av Petrus Laestadius, vice vd Swedish Medtech, som publicerades i början av oktober. Där kritiserade han att allt fler regioner väljer att ta bort möjligheten att förskriva tyngdtäcken till personer med sömnproblem, ångest och depression. 

Nästan två veckor senare meddelade Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, att de hade fattat beslutet att avråda regioner från att subventionera tyngdtäcken för patienter med sömnsvårigheter. 

Beslutet väckte kritik från flera håll. Bland annat från Bodil Ekholm, leg. arbetsterapeut inom psykiatrin i Region Stockholm samt huvudförfattare till en randomiserad och kontrollerad studie som påvisat den positiva effekten med tyngdtäcken. Om MTP-rådets kommentar om att det är svårt att mäta effekten av tyngdtäcken på ett objektivt sätt sade hon bland annat:

– Inget annat hjälpmedel är så beforskat som tyngdtäcken. MTP-rådet har tagit vårt arbetsredskap och vår yrkesheder.

Nu lider år 2020 mot sitt slut och det verkar som att vi kommer att få leva vidare med covid-19 en tid. En utmaning år 2021 blir att leva upp till det nya medicintekniska regelverket MDR. Införandet av MDR sköts upp ett år på grund av covid-19 pandemin men nu närmar sig den striktare lagstiftningen med stormsteg. Den 26 maj träder MDR i full kraft och MedTech Magazine kommer självfallet att följa detta.

Läs om företagens utmaningar med att leva upp till den nya lagstiftningens krav i denna uppmärksammade krönika, skriven av Sana Alajmovic, medgrundare och vd för Sigrid Therapeutics: Hjälp, utan regulatorisk rådgivning famlar vi i mörkret!

Artikeln är en del av vårt tema om Branschen och corona.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.091