23948sdkhjf

I hjärtbussen blir fem undersökningar en

Läkare på Sahlgrenska samarbetar med Astrazeneca om ett nytt koncept: en hjärtbuss där patienter med hjärtsvikt kan få fem undersökningar på samma gång istället för att behöva ta sig till sjukhus flera gånger om.

Normalt behöver den som är hjärtsjuk ta sig till vården för att bli undersökt. Men nu vänder forskare och läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i samarbete med Astrazeneca på det konceptet. De låter sjukvården komma till patienten istället. Kanske inte hela vägen, men i alla fall närmare.

De har sjösatt ett forskningsprojekt där patienter med hjärtsvikt kan bli undersökta i en buss som åker runt till olika platser i Västra Götalandsregionen.

– Vi hade spånat tillsammans med Astrazeneca om hur vi kan förbättra flöden i kliniska prövningar och förbättra kvaliteten i diagnostiken av hjärtsvikt och då föddes den här idén, berättar Sara Svedlund, läkare och docent i klinisk fysiologi samt forskningsansvarig för projektet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

För att diagnosticera hjärtsvikt krävs idag fem undersökningar inom sjukvården. I hjärtbussen görs alla de undersökningarna vid ett och samma tillfälle.

Bussen är en så kallad Double Expander Trailer och rymmer fullskaliga undersökningsrum. De sammanslagna undersökningarna gör att äldre patienter som redan är trötta slipper ta sig till sjukhuset flera gånger. Teamet som arbetar med undersökningarna blir också skickliga på att utföra dem eftersom de får den erfarenhet som krävs.

– Vi får då en stor volym i våra undersökningar så att vi kan upprätthålla en hög kompetens och hög kvalitet, säger Sara Svedlund.

Projektet är en studie där Sara Svedlunds team samarbetar med forskare på Astrazeneca. Än så länge är det 15 personer som har undersökts inom ramarna för den pågående studien.

Sara Svedlund berättar att hjärtbussen tar emot alla patienter med någon misstanke om hjärtsvikt för att läkar- och forskarlaget ska kunna lära sig mer om de olika formerna av hjärtsvikt och vad som karaktäriserar dem.

– På senare år har mycket forskning riktats mot en viss typ av hjärtsvikt med bevarad pumpförmåga, men en försämrad avslappningsförmåga. Det finns i nuläget ingen behandling mot detta tillstånd och där har vi mycket att lära.

Sara Svedlund hoppas att projektet på sikt kan kan komma att bli en del av rutinsjukvården.

– Som klinisk läkare tänker jag att det här kan bli en möjlig vårdmodell för framtiden. Vi skulle potentiellt kunna göra stora vinster med en mobil enhet.

Hon berättar att hon är med och skapar ett innovationsprojekt för att utreda hjärtbussen som vårdmodell. Där kan de lärdomar som dras från studien omsättas i praktiken.

– En sån här lösning skulle eventuellt kunna korta tiden till diagnos och insättande av behandling.

Artikeln är en del av vårt tema om Akut- och ambulanssjukvård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125