23948sdkhjf

Hepatit C är ett bra exempel på forskningens potential

– Hej Erika, det är pappa. Jag tänkte bara berätta att jag var inne hos några missbrukare häromdagen och stack mig på en kanyl. En av personerna har hepatit C så nu är det möjligt att jag också har det. Om jag har det så finns det en risk att jag dör av det i värsta fall, bara så du vet.

Jag kommer aldrig att glömma det telefonsamtalet, när min pappa, som var polis men som nu är pensionerad, ringde mig och berättade hur en inspektion hemma hos några missbrukare gick ordentligt fel.

Upptäckten av hepatit C-viruset tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin i år och det väckte såklart minnet till liv.

Vi fick vänta i vad som kändes som en evighet för att få besked om pappa blivit smittad eller inte men till slut kom testresultatet och det var negativt, tack och lov! Sprutan hade legat framme så länge att viruset dött visade det sig.

Det här hände innan år 2014, då den nya generationen läkemedel mot hepatit C nådde marknaden, ett efter ett.

Nu kan sjukdomen botas i 95 procent av fallen. Tidigare smittades många via blodtransfusioner men tack vare utvecklingen av effektiva tester för hepatit C har den risken i stort sett eliminerats. De flesta som infekteras i västvärlden idag är injektionsnarkomaner men även där har smittspridningen gått ned, dels tack vare sprututbytesprogram i vissa länder.

Med minskad smittspridning och effektiva läkemedel hyser forskare och läkare nu hopp om att hepatit C ska försvinna helt och hållet. Det innebär att det kanske blir den andra virussjukdomen som utrotas av mänskligheten efter smittkoppor, som vaccinerades bort.

Det finns så mycket gott som forskning kan leda till och hepatit C är ett mycket bra exempel, som gått från att ha varit en mystisk, ibland dödlig sjukdom med okänd orsak till att nu vara ett välkänt tillstånd med bra diagnostik och effektiva läkemedel.

Det är en uppmuntrande tanke nu när hela världen arbetar tillsammans för att bräcka sjukdomen covid-19. Tidigt i utbrottet publicerades virusets arvsmassa åtkomligt för alla och den första diagnostiken utvecklades snabbt, samtidigt som racet för att utveckla behandlingar drog igång och gamla läkemedel screenades för att se om de hade någon effekt mot sjukdomen och nu har vaccineringen startat i bland annat Storbritannien.

Låt oss hoppas att all denna forskning ska tillåta oss att snart återgå till ett liv som är mer likt det som vi hade innan covid-19.

Artikeln är en del av vårt tema om Opinion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.725