23948sdkhjf

Studie: Begränsad nytta med munskydd

Enligt en dansk studie ger munskydd inte nödvändigtvis bättre skydd mot covid-19.

I studien som utfördes av forskare från Köpenhamns universitet deltog 4 862 personer. Deltagarna rörde sig utomhus minst tre timmar om dagen under 30 dagar i april. Under perioden var två procent den danska befolkningen smittade. 

Efter 30 dagar hade 1,8 procent (42 personer) av de deltagare som bar kirurgiska munskydd smittats av covid-19. Motsvarande siffra för dem som inte bar munskydd var 2,1 procent (53 personer).

Under perioden som studien utfördes var det få som bar munskydd i Danmark men andra skyddsåtgärder hade vidtagits, till exempel rekommendationer om social distansering.

Studien har fått en del kritik bland annat för att den utfördes under en period då smittspridningen var låg i Danmark. Forskarna har dessutom endast undersökt om munskydd skyddar bäraren mot viruset men inte i vilken utsträckning de skyddar omgivningen från att smittas.

Andra forskare har tidigare nämnt att munskydd skulle kunna minimera mängden virus som man infekteras med och en lägre virusbörda har kopplats till lindrigare symptom i covid-19.

Forskarna bakom studien menar att munskydd ger ett begränsat skydd om de används på fel sätt och om används i tillräckligt stor utsträckning. Dessutom ger vanliga munskydd ett tre gånger sämre skydd än kirurgiska munskydd. Ett annat problem med munskydd är att de inte täcker ögonen vilket kan vara en väg för viruset att ta sig in.

I studien angav 46 procent av deltagarna att de inte hade burit munskydd på rätt sätt.

Samtidigt påpekar forskarna att munskydd i vården enligt tidigare studier minskar smittspridning med 50 procent. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08