Hjälpmedelsentreprenör blev hedersdoktor
Under sommaren utsågs entreprenören och företagaren Bertil Allard till hedersdoktor i innovationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, som han på olika sätt har samverkat med i 20 års tid. Det gör honom till högskolans sjätte hedersdoktor.
– Högskolan i Halmstad är en stor kärlek för mig och jag blev så otroligt glad över utmärkelsen, berättar han.
Karriären har till stora delar kretsat kring hjälpmedel, men det var ingenting som han hade planerat från början.
– Jag är uppväxt i en arbetarfamilj i Nyköping. Där tog jag studenten innan jag flyttade till Stockholm för att läsa till civilekonom på Handelshögskolan.
Efter sin examen år 1966 fick Bertil Allard jobb som informationschef på Konsum i Stockholm och där var han kvar fram till år 1975. Genom en vän blev han tipsad om ett jobb på Landstingens Inköpscentral, LIC; en ekonomisk förening som sysslade med både handel och egen tillverkning av medicintekniska produkter. Han anställdes som divisionschef för hjälpmedelsverksamheten, som på den tiden bland annat var ledande inom ortopedteknik och hörselområdet.
Efter LIC tog Bertil Allard plats på det amerikanska familjeföretaget Camp International år 1982. Camp var en leverantör av ortopedtekniska produkter, och då främst ortoser. Han började med att arbeta på dotterbolaget i England innan han blev vd för den skandinaviska verksamheten. Camp International köptes så småningom upp av det amerikanska familjeföretaget Bissell, som sysslade med produkter för hemrengöring.
– Det var på den tiden som företag försökte diversifiera men köpet av Camp var misslyckat från dag ett.
År 1994 blev Bertil Allard vd för Camp International. År 1996 bestämde sig Bissell för att sälja av Camp-verksamheten och han köpte den skandinaviska delen, Camp Scandinavia, som då omsatte för 30 miljoner kronor.
– Vissa drömmer om att ha ett eget bolag men det har jag aldrig gjort. Däremot kände jag att jag hade blivit ganska gammal och att det kunde bli svårt att hitta ett nytt jobb, samtidigt som jag hittade ett bra sätt att finansiera köpet. Dessutom har jag alltid gillat innovationer och vi hade vid den här tiden ett par spännande produkter som närmade sig marknaden. En av dem blev mycket framgångsrik, nämligen Toe Off, en skena för droppfot.
Högskolan i Halmstad kom han i kontakt med genom några studenter som jobbade med ett projekt på Camp.
– Det är en liten högskola där det finns bra möjligheter till gränsöverskridande arbete mellan de olika utbildningarna. Jag fick i uppdrag att hitta intressanta samarbetspartner för doktorandprojekt inom hälsoinnovation. Det ledde till skapandet av Hälsoteknikalliansen i början av 2000-talet.
Hälsoteknikalliansen var ett nätverk för att främja samarbeten mellan företag och akademi. Den avvecklades år 2016. Då donerades nära en kvarts miljon kronor till högskolan, som delas ut i form av stipendier till studenter som utvecklar idéer inom hälsoteknik.
År 2006 lämnade Bertil Allard över ansvaret för Camp Scandinavia till sin son Peter, som fortfarande är vd för ett företag som idag omsätter 400 miljoner.
Under sin karriär har han dessutom bland annat varit med och startat upp Hörsam (numera Audika), suttit i styrelserna för startupbolagen Bestic och Phoniro och Sjukvårdsleverantörernas Förening, SLF, som senare utvecklades till branschorganisationen Swedish Medtech. Han var dessutom med i omgörningen av det som idag i Swecare.
– Jag har även ägnat mig åt annat. Bland annat har jag skrivit två böcker: Svensk ortopedteknik under 100 år samt en bok om Camps historia.
Idag är Bertil Allard pensionär och bosatt i Helsingborg. Efter att hans hustru drabbades av parkinson har livet fått sakta ned.
– Det och coronapandemin ändrade allt. Nu har jag inte varit i Halmstad på två år men förut brukade jag vara där flera gånger i veckan, berättar han.
Intresset för hjälpmedelsvärlden finns dock fortfarande kvar.
– Nu är jag med i hjälpmedelsföretaget Tendo, som utvecklar hjälpmedel för förbättrad greppförmåga. Dessutom följer jag vad som händer med min sons bolag och utvecklingen inom hörselvärlden.
Bertil Allards bästa tips till branschen
-
Det viktigaste när man tittar på en ny produkt är att försäkra sig om att det finns ett behov för den.
-
Personerna bakom en produkt är oftast viktigare än produkten.
-
För ett nytt företag är cash-flow viktigare än lönsamhet.