23948sdkhjf

Hjärtbuss diagnosticerar hjärtsvikt

Bussen är en del av ett forskningssamarbete med fokus på hjärtsvikt.

Idag invigs Hjärtbussen, en mobil klinik på 70 kvadratmeter, som är en del av ett projekt om hjärtsvikt. Under hösten kommer den att åka runt till olika platser i Västra Götalandsregionen. Syftet är att förbättra och effektivisera diagnostiken av en typ av hjärtsvikt där det idag saknas behandling.

Hjärtbussen har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samarbete med läkemedelsjätten Astra Zeneca. 

För att diagnosticera hjärtsvikt krävs tillgång till bild- och funktionsdiagnostiska metoder, och patienten får ofta komma på flera besök innan utredningen är klar. 

– Personer med hjärtsvikt får idag typiskt sin diagnos genom fem olika besök till sjukvården. Med hjärtbussen kommer det att räcka med ett tillfälle, på så sätt kan man säga att diagnostiken demokratiseras. Det här är ett samarbete som vi är oerhört stolta över och som i allra högsta grad har potential att förbättra tillvaron och behandlingen för ett antal patienter, säger Regina Fritsche Danielson, docent i kardiovaskulär fysiologi och ansvarig för forskning och tidig klinisk utveckling inom hjärt-, kärl-, njur- och metabola sjukdomar på Astra Zeneca, i ett pressmeddelande.

I Hjärtbussen finns all utrustning som behövs så patienten ska kunna diagnosticeras och delta i forskningsundersökningar vid ett enda tillfälle, i sitt närområde.

– Ett besök kommer att ta cirka tre timmar, så det är en omfattande diagnostik som görs. Den stora vinsten för patienten är att det handlar om ett bokat besök för patienten samtidigt som vi centrerar diagnostiken kring hjärtsvikt, säger Sara Svedlund, specialistläkare och docent i klinisk fysiologi samt forskningsansvarig för projektet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I studien kommer forskarna titta närmare på en typ av hjärtsvikt där hjärtat har en försämrad avslappningsförmåga. Där saknas det i dagsläget behandling. De har tagit fram en undersökningsmetod där hjärtat provoceras med ett läkemedel som simulerar fysisk ansträngning samtidigt som blodflödet i kranskärlen, som försörjer hjärtat med syre, undersöks med ultraljud på utsidan av bröstkorgen. 

Forskargruppen har utvecklat metoden under flera år. Totalt kommer studien omfatta 400 patienter i Västra Götalandsregionen, som kommer att få en tid på Hjärtbussen efter besök på primärvården.

Sara Svedlund påpekar att även om det i det här fallet rör sig om forskning så kan den här typen av mobil klinik bli en framtida vårdform.

– Traditionellt är det patienten som måste förflytta sig för att kunna ta del av den här typen av specialiserad diagnostik men nu kommer vården till patienten.

Artikeln är en del av vårt tema om Akut- och ambulanssjukvård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095