En budget präglad av covid-19
Budgetpropositionen som regeringen nu överlämnar till riksdagen är på över 2 500 sidor. Av budgeten framgår att regeringen vill satsa på fler utbildningsplatser, ett av de prioriterade områdena är vården då det finns en brist på personal där.
I propositionen lyfter regeringen fram hur coronapandemin har påverkat svensk hälso- och sjukvård och vilka åtgärder som har satts in för att anpassa sig till det nya läget. Bland annat nämner regeringen bristen på tillgång till skyddsutrustning i samband med covid-19, som blev mycket omtalad under våren.
”Redan innan utbrottet av covid-19 nått någon större spridning i Sverige stod det klart att regionernas beredskap inte varit tillräcklig för att klara en kris av det mått som följde med spridningen av covid-19.”
I propositionen finns en rad förslag till riksdagsbeslut inom området Hälsovård, sjukvård och social omsorg, bland annat att riksdagen ska bemyndiga regeringen att ingå avtal om covid-19-vaccin. Regeringen föreslår dessutom att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska få ta upp lån i Riksgäldskontoret för beredskapsinvesteringar som inklusive tidigare upplåning uppgår till högst två respektive fem miljarder kronor.
Ett förslag i propositionen är att två miljarder kronor ska satsas på fortsatt testning och smittspårning relaterat till covid-19.
Regeringen föreslår vidare att riksdagen ska tilldela Folkhälsomyndigheten 500 miljoner kronor i anslag för 2021. Andra anslag som föreslås är bland annat:
- E-hälsomyndigheten – 120 miljoner
- Läkemedelsverket – 160 miljoner
- Myndigheten för delaktighet – 62 miljoner
- Socialstyrelsen – 750 miljoner
- Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV – 154 miljoner
Dessutom ska 120,5 miljoner kronor läggas på insatser för vaccinberedskap.
Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Centerpartiet och Liberalerna.