Standard för äldre på gång i EU
En sådan standard har funnits i Sverige sedan flera år tillbaka och det är just den svenska standarden som är inspiration till den europeiska. Projektet med att ta fram en europeisk standard har initierats av Svenska Institutet för standarder, SIS.
– Det är en koncentrerad och kortfattad summering av riktlinjer och samlad kunskap. Det är formulerat av experter och ett stöd för att se till att man har allt på plats för att ge vård och omsorg med god kvalitet, säger Alexandra Antoni, projektledare på SIS, i ett pressmeddelande.
I den svenska standarden är trygghet för äldre i centrum. Syftet är bland annat att minska smittspridning, vilket ju är högaktuellt under covid-19-pandemin.
– När standarden skrevs var en av de saker man fokuserade på kontinuitet i personalgruppen för att skapa trygghet. Det är en fråga som också har stor betydelse för att begränsa eventuell smittspridning. Andra erfarenheter från coronapandemin kan också vägas in i arbetet med den europeiska standarden, säger Alexandra Antoni.
Ett av de boenden som använder standarden är en somatisk avdelning på äldreboendet Ymer i Sigtuna. Avdelningen har låg personalomsättning och där har inga fall av covid-19 identifierats under våren och sommaren, anger SIS.
– Standarden skapar enhetlighet. Alla är vana att följa fastlagda rutiner och att arbeta med checklistor. Det har varit särskilt viktigt nu när rutiner har behövt ändras snabbt, till exempel på grund av nya rekommendationer från myndigheter, säger Monica Sjögren, enhetschef för avdelningen.
– Vi har ett samarbete över hela huset där avdelningarna arbetar enhetligt och ett nära samarbete med de olika professionerna även inom sjukvården.