23948sdkhjf

Intervju: ”Det finns gott om bevis som stödjer användningen av munskydd”

Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, om varför han och hans kollegor anser att munskydd är en viktig pusselbit i kampen mot covid-19.

I en ny litteraturstudie, som MedTech Magazine har skrivit om tidigare, jämförs resultaten från sammanlagt 25 publicerade artiklar där de filtrerande egenskaperna hos olika tygmunskydd undersöks. Resultaten visar att tygmunskydd skyddar mot överföring av virus och forskarna menar att man borde rekommendera användningen av munskydd nu under covid-19-pandemin.

Studien koordinerades av forskare vid Karolinska institutet och kanadensiska McMaster University. En av forskarna bakom studien är Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet.

I studien säger ni att munskydd av tyg inte har testats specifikt för sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19, ännu. Hur troligt är det att de inte skulle fungera lika bra för det viruset som för andra?

– Viruset som orsakar covid-19 är mellan 0,065 och 0,140 mikrometer i diameter, liksom många andra viruspartiklar. Tyg stoppar såklart inte isolerade virioner men överföring av virus sker ofta via större partiklar som aerosoler (mindre än fem mikrometer) eller droppar (större än fem mikrometer), som bildas när man talar, äter, hostar eller nyser. Aerosoler skapas dessutom när vatten avdunstar från mindre droppar.

– Effektiviteten hos munskydd utreds genom att man mäter hur väl de filtrerar droppar och aerosoler. I vårt arbete ger vi en utförlig beskrivning av ett flertal studier som visar filtreringseffektiviteten hos olika material, med olika trådtäthet och under varierande omständigheter. Vi kom fram till att filtreringseffektiviteten varierar mellan mindre bra och ibland lika bra som den hos medicinska munskydd. De ger dock alltid ett visst skydd. Varje virusbärande partikel som fastnar i ett munskydd hindras dessutom från att hänga kvar i luften som en aerosol eller att hamna på en yta där de kan spridas vidare vid beröring.

Vilken forskning har genomförts specifikt på coronavirus och masker?

– Det finns vissa studier som utvärderar filtreringseffektiviteten av sars-cov-2 och liknande virus. I en metaanalys av observationsstudier som undersökte infektionsrisken av coronavirusen sars-cov-1 (som låg bakom sars-pandemin), mers och sars-cov-2 visade sig användningen av munskydd i from av respiratorer, medicinska masker eller 12-16-lager tjocka tygmasker jämfört med inget munskydd alls ha en skyddande effekt både inom vården och utanför.

– Det finns studier som har utvärderat risken för smitta med sars-cov-1 och vi anser att vi har bra bevis för att munskydd kan ha en starkt skyddande effekt i samhället. Det är troligt att de skyddar människor och den data som finns om användning av munskydd inom vården överensstämmer med motsvarande data om munskydd i samhället. Däremot är det såklart så att sars-cov-2 kan skilja sig från sars-cov-1, och i dagsläget kan vi inte genomföra en randomiserad kontrollerad studie på covid-19. Vår poäng är ändå att vilket skydd som helst är bättre än inget skydd, och att det finns gott om bevis som stödjer användningen av ansiktsmasker.

WHO rekommenderar användning av munskydd i olika situationer men vissa menar att det är onödigt att använda dem och att andra åtgärder, som social distansering, är viktigare. Vad säger du om det?

– Munskydd är bara ytterligare en pusselbit. Det är fortfarande viktigt med en god handhygien och distansering. Alla åtgärder kompletterar varandra och beslutsfattare tar såklart hänsyn till både dessa och andra faktorer när de tar fram sina rekommendationer. Med vår studie ville vi på ett kritiskt sätt utvärdera vetenskapen bakom munskydd och vi menar att de bevis som finns visar att de kan fylla sitt syfte om de används på rätt sätt. I dessa osäkra tider tror vi att det skydd som man får av att bära munskydd överväger den skada som de kan orsaka, om det finns någon sådan.

– Det stämmer att en felaktig användning av munskydd minskar deras effektivitet och en falsk känsla av säkerhet kanske kan få individer att slappna av och bli sämre på att även vidta andra försiktighetsåtgärder. Därför anser vi att det är nödvändigt att utbilda samhället i hur man tillverkar, använder, tar av, tvättar och slänger munskydd. Utbildning är nyckeln.

Bär du själv munskydd och i så fall vilken sort?

– Ja, jag bär ett hemmagjort tvättbart bomullsmunskydd med fyra lager. Jag har några stycken så att jag hinner tvätta dem mellan varje användning, och jag använder dem när social distansering inte är möjligt. Baserat på vår studie har vi tagit fram förslag på hur man kan sy, använda och ta hand om tygmunskydd. Du kan hitta våra rekommendationer på clothmasks.ca 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125