23948sdkhjf

Studie: Fler skulle kunna vara immuna mot covid-19

Preliminära resultat pekar på att fler kan vara immuna mot covid-19, även om de fått negativt antikroppssvar.

En ny studie från Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset pekar på att personer med mild eller asymtomatisk covid-19 uppvisar så kallad T-cellsimmunitet mot viruset, trots att deltagarna inte testats positivt för antikroppar. Enligt forskarna pekar resultatet på att ungefär dubbelt så många personer har utvecklat T-cellsimmunitet jämfört med de man kan upptäcka antikroppar hos. Studien har dock ännu inte genomgått referensgranskning eller publicerats i någon vetenskaplig tidskrift. Enligt forskarna innebär resultatet att immuniteten i samhället sannolikt är större än vad antikroppstesterna visar.

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet tycker att resultaten från KI:s studie är intressanta. Han betonar att det ännu är oklart vad dessa resultat betyder.

– I de kommersiella testerna vet vi att man missar en del antikroppar. Går man in med mer känsliga antikroppstester kan man hitta antikroppar även på en del som fått negativt resultat på kommersiella tester. Det är mycket som vi ännu inte vet, men det är viktiga resultat som kommer från Karolinska institutet, säger han till Life Science Sweden.

Liknande studier i Göteborg

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset har liknande studier genomförts och i nuläget är även de resultaten inskickade för referensgranskning i vetenskaplig tidskrift.

– Det vi har hittat i Göteborg är att av de som haft en mild covid-19-sjukdom, och inte haft behov av sjukhusvård, visade ungefär 10 procent inga IgG-antikroppar på kommersiella tester. Samtidigt hittade vi neutraliserande antikroppar, vilket är ”golden standard” på ett test, att man helt enkelt har möjlighet att neutralisera viruset.

– Vår studie tyder på att även de som inte har antikroppar har neutraliserande antikroppar. Det tror vi tyder på att man är immun, men hur stark och hur långvarig immuniteten är är fortfarande helt oklart.

Även anhöriga immuna

I KI:s studie har forskarna analyserat prover från drygt 200 personer. Många av dessa hade milda eller inga symtom alls på covid-19. I studien ingick inneliggande patienter vid Karolinska Universitetssjukhuset, men också patienter och deras exponerade asymtomatiska familjemedlemmar som i mars i år återvände till Stockholm efter sportlovsfirande i Alperna. Utöver detta studerades friska blodgivare som lämnat blod under 2020 eller 2019.

– En intressant observation var att inte bara individer med verifierad covid-19-sjukdom uppvisade T-cellsimmunitet, utan även flera av deras exponerade asymtomatiska familjemedlemmar. Dessutom hade ungefär 30 procent av blodgivarna som lämnat blod under maj 2020 covid-19-specifika T-celler, en siffra som är betydligt högre än vad tidigare antikroppstester har visat, säger Soo Aleman, överläkare på infektionskliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Artikeln är en del av vårt tema om Branschen och corona.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078