23948sdkhjf

Robot för mikrokirurgiska operationer till Akademiska

Den första roboten för mikrokirurgiska operationer i Sverige anländer till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Internationellt sett är det den andra roboten i sitt slag som nu tas i bruk. I första hand ska den användas för behandling av lymfödem och komplexa sår. Det handlar om operationer som tidigare inte kunnat genomföras då kärlen ansetts för små eller för skadade. 

– Robotassisterad mikrokirurgi innebär ökad precision vid ingrepp på små kärl under en millimeter i diameter. Den kommer förhoppningsvis ge oss förutsättningar att i framtiden erbjuda bättre hjälp till nya patientgrupper som vi hittills inte opererat eftersom de har för små eller för skadade kärl, bland annat patienter med lymfödem och komplexa sår efter trauman eller canceroperationer, säger Maria Rydevik Mani, överläkare i plastikkirurgi på Akademiska sjukhuset, i ett uttalande. 

Tekniken används för att att sy ihop små blodkärl i samband med förflyttning av vävnad, så kallade lambåer. Syftet är att underlätta sårläkning vid omfattande vävnadsskador efter stora trauman, cancerkirurgi, missbildningar eller vid kroniska sår. På lite längre sikt är förhoppningen att tekniken ska underlätta mikrokirurgiska rekonstruktioner av komplexa sår hos patienter med skadade kärl, till exempel hos diabetiker. 

 I dagsläget används operationsmikroskop när kirurgerna vill få en bra bild på vävnaderna under operationerna. 

– När vi syr samman blodkärlen håller vi själva i mikroinstrumenten. Det handlar om ytterst små kärl och är ett grannlaga moment som är viktigt för ett lyckat resultat. Just att det görs manuellt gör det svårt att optimera. Roboten, som styrs med joysticks, ökar den manuella precisionen, förklarar Maria Rydevik Mani.

Under våren har roboten testats i laboratorium och för att förbereda sig har kirurger på Akademiska tränat på att sy ihop små silikonslangar. Planen är att utvärdera tekniken i vetenskapligt syfte, och den första studien fokuserar på mikrokirurgiska operationer av lymfödem. 

Roboten finasieras av Lundbergstiftelsen och är först utvecklad av ett holländskt företag kopplat till universitetssjukhuset i Maastricht och till det tekniska universitetet i Eindhoven. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094