Regeringen avsätter pengar till coronaforskning
Vårbudgeten som presenterades idag, onsdag, handlar mer än något annat om den pågående coronapandemin som just nu präglar allt omkring oss.
När finansminister Magdalena Andersson inledde presskonferensen på Rosenbad berättade hon att en del av det som normalt ingår i budgeten är borttaget i år med anledning av situationen. Det mesta som finns i budgeten är känt sedan tidigare då regeringen behövt lämna snabba besked.
Regioner och kommuner får kraftigt ökade anslag samtidigt som prestationskraven i kömiljarden tillfälligt tas bort. Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen får också ökade anslag för arbetet att begränsa smittspridningen. Låneramen för att köpa in provtagnings-, skydds- och intensivvårdsutrustning höjs för Socialstyrelsen.
Regeringen föreslår även 100 miljoner kronor till Vetenskapsrådet för att fördela pengar till forskning om det nya coronaviruset. Syftet är att forskare ska kunna göra snabba insatser i det akuta skede som råder.
Swedish Medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand är positiv till de ökade anslagen. Men hon konstaterar samtidigt att det inte finns några nyheter som rör hennes medlemmar i budgeten och att många företag är i akut behov av stöd.
– Regeringen har lyft utgiftstaket vilket är absolut nödvändigt med tanke på den situation vi har. Bland våra medlemmar finns många innovativa medtech-företag som är i akut behov av hjälp, och där har vi inte sett tillräckliga insatser ännu. De här företagen har det väldigt tufft nu och vi vill undvika att de hamnar i en situation där de blir tvungna att sälja sina patent och avsluta sin forskning för då går Sverige miste om väldigt viktiga framtida innovationer, säger hon till Medtech Magazine.
Hon framhåller också vikten av att satsa på digitalisering av offentlig sektor, särskilt hälso- och sjukvård, och menar att den pågående krisen illustrerar hur viktigt det är.
De forskande läkemedelsföretagen Lifs vd Anders Blanck skriver i ett mejl till Medtech Magazine att Lif välkomnar att regeringen tillsätter stora resurser i vårbudgeten för att regioner och kommuner ska kunna hantera såväl de kritiska insatserna inom hälso- och sjukvården som mer indirekta effekter av pandemin.
”Det är också bra att satsningar görs för att rädda företag från konkurs. När den här krisen är över vill vi gärna föra en dialog med regeringen kring de satsningar som är nödvändiga för att Sverige ska kunna bli en starkare Life Science-nation. Vi har stor potential att kunna växa inom forskning, utveckling och produktion av läkemedel”, skriver Anders Blanck.