23948sdkhjf

Regeringen hjälpte Mölnlyckes masker genom Frankrike

Fyra miljoner ansiktsmasker beslagtogs vid gränskontroll i Frankrike. I går meddelade Ann Linde på Twitter att Mölnlycke fått igenom sin transport efter hjälp av regeringen.

I fredags stoppades Mölnlyckes transport av ansiktsmasker när den passerade franska gränsen, något som Dagens Industri var först med att berätta om. Bara några dagar tidigare hade Frankrike infört en regel om att landet har rätt att beslagta produkter som kan användas för att bekämpa coronaviruset.

Ansiktsmaskerna var producerade i Kina och enligt planen var slutstationerna Spanien och Italien, de två hårdast drabbade länderna av covid-19 i Europa.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, sa Mölnlyckes vd Richard Twomey till Sveriges Radio under fredagen.

Regeringen agerade

Samma dag flaggade Anna Hallberg, utrikeshandelsministern, för att ”det kan vara dags för det tunga artilleriet” och varnade för att Sverige överväger att anmäla Frankrike till EU-kommissionen, rapporterade TT. Men redan på lördagen meddelade utrikesminister Ann Linde, (S), på Twitter att leveransen släppts igenom efter påtryckning från den svenska regeringen:

”Efter insatser från regeringen har Frankrike släppt exportrestriktioner på ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Det betyder att livsviktig utrustning för kampen mot Coronaviruset nu kan distribueras till resten av EU. Mycket viktigt att inre marknaden fungerar även i kristider!”

I ett meddelande till MedTech Magazine skriver Mölnlyckes presskontakt Jenny Johansson:

”Vi är tacksamma över att restriktionerna för våra masker i Frankrike har hävts. Det är dock inte bara i Frankrike som olika typer av restriktioner införts, detta sker tyvärr i väldigt många av de länder som vi är aktiva i. Detta gör det allt svårare att återgå till en välfungerande produktion och distribution av viktig medicinsk utrustning i Europa – något vi i den här situationen ser som väldigt angeläget”.

Problem i flera länder

Andra länder som infört liknande restriktioner är Ungern, Tjeckien, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien och Italien. Tyskland och Bulgarien har återkallat sina restriktioner.

”Vi har löpande konversationer med olika beslutsfattare i många länder och vårt syfte är att försöka ta bort hinder som gör att medicinsk utrustning inte kan nå fram till sjukvård, eller att produktionen bromsas. Dessa pågående diskussioner kan vi dock inte kommentera ytterligare”, skriver Jenny Johansson från Mölnlycke.

I mars beslutade EU att viss medicinsk utrustning behöver tillstånd för att exporteras utanför EU:s gränser, men det råder fortfarande rörelsefrihet inom unionen, skriver TT.

– Den inre marknaden, som borde vara det bästa vi har, fungerar inte fullt ut i det här krisläget. Dessutom är det ju bara att konstatera att alla ledare – inklusive Frankrikes – har fattat beslut om att det här inte ska ske. Ändå sker det, säger utrikesminister Ann Linde, till TT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094