23948sdkhjf

Enkel fråga hjälper äldre med yrsel

En fråga räcker för att avgöra om det går att bota en persons yrsel, enligt en ny avhandling.

Blir du yr när du lägger dig eller vänder dig i sängen? Det är en enkel fråga som kan användas för att på ett effektivt sätt avgöra om en person lider av godartad lägesyrsel, även kallat kristallsjuka. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet, som skrivits av Ellen Lindell, specialistläkare inom öron-näsa-hals på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Godartad lägesyrsel orsakas av att små kalkkristaller i innerörat har lossnat och hamnat på fel plats. Det är ett vanligt tillstånd och förekommer ofta odiagnostiserat bland äldre, som i många fall lider i det tysta av yrsel och obalans, vilket ökar risken för otrygghet och fallolyckor.

I avhandlingen framgår det att yrsel drar ner på livskvaliteten, då personer med yrsel tar fler mediciner, är tröttare, går långsammare, är mer rädda för att ramla och har en sämre självupplevd hälsa än personer utan yrsel.

Tre av tio personer över 70 år beräknas lida av yrsel och obalans och enligt avhandlingen, som dels stöder sig på data från den omfattande befolkningsstudien H70 i Göteborg, är yrsel vid 75 års ålder vanligare hos kvinnor än hos män. Vid 79 års ålder är könsskillnaderna borta och av de undersökta 79-åringarna hade drygt hälften yrsel och fyra av tio hade ramlat under det senaste året.

En av delstudierna i avhandlingen omfattade 149 patienter som remitterats till öron-näsa-hals på grund av yrsel. Av dem var 96 kvinnor och 53 män. I samband med undersökningen fick de besvara ett formulär med 15 frågor. Där framgick det att frågan om yrsel när man vänder sig i sängen hade en stark koppling till godartad lägesyrsel.

– Förekomst av yrsel när man lägger sig eller vänder sig i sängen kan snabbt identifiera godartad lägesyrsel, som är den vanligaste orsaken till yrsel och som går att bota. Behandling av yrsel ökar välbefinnandet och kan minska lidandet hos en stor grupp äldre personer och även minska samhällets kostnader, säger Ellen Lindell i ett pressmeddelande.

Kristallsjuka kan botas genom manöverbehandlingar, ofta utförda av sjukgymnast, där man vrider och snurrar på hela patienten för att få kristallerna på rätt plats igen. Rörelserna anpassas efter vilken sida och vilken båggång i innerörats balansorgan som kristallerna befinner sig i.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142