23948sdkhjf

Rullstolar, balansträning och låtsasdjur

"Om jag hade fastnat vid att jag måste göra saker på samma sätt som ni gör så hade jag inte varit här idag" – Mikael Andersson var inspirationsföreläsare under Fokus Hjälpmedel-mässan.

Förra veckan gick mässan Fokus Hjälpmedel av stapeln på Sparbanken Skåne Arena i Lund. På plats fanns ett 70-tal utställare för att visa upp sina senaste nyheter. Bland dem fanns bland andra Invacare som under mässan lanserade en ny rullstol för överviktiga personer.

En annan nyhet kom från danska Spilerdug, som visade upp den nya produkten Alseat, ett hjälpmedel för att enkelt kunna lägga en person ner. Se en video på hur Alseat används på Fokus Hjälpmedels instagramkonto @fokushjalpmedel

På plats fanns även Actileg, som visade upp sin utrustning för träning tillsammans med en medmänniska samt produkten Treax, olikfärgade plattor som lyser i olika färger och reagerar på tryck när man exempelvis står på dem. De kan användas för att träna balans, reaktionsförmåga och kognitiva färdigheter. En annan utställare var Kom i kapp som bland annat visade upp sina terapidjur för äldreomsorgen.

Till följd av det pågående coronautbrottet fick dag två av mässan ställas in men den första dagen bjöd på lärorika workshops och spännande presentationer.

Seminarierna inleddes av Per Einarsson, politiker (KD) i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämndens beredningsutskott i Region Skåne. Han berättade om hur han ser på hjälpmedelsbranschens utveckling.

Han inledde med att berätta om Aina Wifalk, som drabbades av polio vid 21 års ålder och fick biverkningar av detta. Det ledde till att hon uppfann manopeden på 60-talet följt av rollatorn på 70-talet. Aina tog aldrig patent för rollatorn för hon ville att uppfinningen skulle bli tillgänglig för alla.

– Snacka om att ha hjärtat med sig! sade Per Einarsson.

– Jag hoppas att innovationerna inte hindras av de nya MDR-direktiven, där höga krav ska ställas.

Det första seminariet hölls av Jeanette Adolfsson från Socialstyrelsen som talade om myndighetens arbete med kunskapsbaserad rehabilitering.

– Ibland ser vi tendenser till att hjälpmedel ersätter rehabilitering men det ska de ju inte göra, utan de ska vara ett komplement, sade hon.

Hon berättade om en pågående förstudie som Socialstyrelsen genomför för att se över rehabiliteringsarbetet i kommunernas hälso- och sjukvård.

– Vi tar fram en nulägesbeskrivning om befintliga kunskapsstöd, vilka som finns och var, vad som pågår och vad som är planerat inom området, vilka intressenterna är, vilka frågeställningar som finns, med mera.

Hon följdes av Dagny Vikström, legitimerad arbetsterapeut och tidigare demensvårdsutvecklare i Luleå kommun, som berättade om sina erfarenheter från vården av demensjuka. Näst på tur var Eva Ekvall, fysioterapeut, som berättade om hur balansen påverkas när man blir äldre och hur man kan påverka fallrisken.

Mikael Andersson, som föddes utan armar och ben, höll en inspirationsföreläsning om hur han använde sig av mod och motivation för att förverkliga sina drömmar.

– Om jag hade fastnat vid att jag måste göra saker på samma sätt som ni gör så hade jag inte varit här idag. Det tog lång tid innan jag tog mig ur det men nu har jag kommit fram till att jag hellre är unik än normal, sade han till publiken, om hur han gick från att hata sin egen kropp till att leva ett liv som han älskar.

– Jag är extremt priviligierad.

Nästa Fokus Hjälpmedel-mässa går av stapeln i Örebro den 14-15 oktober. Läs mer på hemsidan medtechhjalpmedel.se

Har du nyhetstips till oss? Skicka mejl till hjalpmedel@nordiskemedier.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142