Intervju: Fullt upp på Bactiguard
I februari tillträdde Cecilia Edström som ny vd på stockholmsbaserade Bactiguard, när Christian Kinch valde att avgå efter nästan 16 år på posten. Hon rekryterades till företaget i samband med börsintroduktionen år 2014, och kommer nu närmast från rollen som finansdirektör, CFO, och vice vd.
Vad har hänt sedan du tillträdde?
– Dagen efter jag tillträdde presenterade vi bokslutet för 2019 som var ett genombrottsår för Bactiguard med stark tillväxt och resultatutveckling. Vi satte bland annat den viktigaste affären sedan licensavtalet med Becton Dickinson (tidigare C.R. Bard) som inleddes 1995, nämligen det globala licensavtalet med Zimmer Biomet för ortopediska traumaimplantat, säger Cecilia Edström.
Hon berättar vidare att fokus nu ligger på att skapa fortsatt tillväxt genom nya licensaffärer och ökad försäljning av Bactiguards egna produktportfölj.
– I det sammanhanget är förvärvet av det malaysiska medicinteknikföretaget Vigilenz, som vi slutförde för några dagar sedan viktigt.
– Genom Vigilenz får vi en portfölj av produkter för avancerad sårvård. Hydrocyn aqua är en mycket lovande produkt. Den är vattenbaserad och dödar bakterier, svampar och virus på några sekunder utan att skada eller irritera kroppen och kan därmed vara mycket användbar i förebyggande syfte, inte minst i ljuset av coronavirusets snabba utbredning. Därför arbetar vi hårt för att så snabbt som möjligt integrera verksamheterna så att vi kan sälja alla produkter i vår gemensamma portfölj genom båda företagens distributionsnät.
Genom förvärvet av Vigilenz mer än fördubblades antalet anställda i Bactiguard till knappt 200 globalt. Vigilenz har en modern produktionsanläggning på Penang, Malaysia, som både är ISO-certifierad och godkänd av FDA. Bactiguard har sedan tidigare en produktionsanläggning i Tullinge, utanför Stockholm samt en i södra Malaysia. Genom förvärvet räknar Bactiguard med synergieffekter både på intäkts- och kostnadssidan.
Med anledning av det pågående utbrottet av coronaviruset Covid-19 har Bactiguard donerat produkter för infektionsprevention till Kina. Det gäller bland annat företagets urinkatetrar. De har en tunn ytbeläggning baserad på ädelmetaller som motverkar tillväxt av bakterier och svamp på medicintekniska produkter. Förhoppningen är att de ska kunna motverka sekundära infektioner hos personer med Covid-19.
Bland de produkter som skickats till Kina finns även Hydrocyn aqua.
– Det är en pH-neutral och vattenbaserad produkt som, till skillnad från alkohol och klorhexidin, inte är irriterande, giftig eller skadlig för kroppen. Den aktiva substansen är hypoklorsyra (HOCl) som dödar bakterier, svampar och virus inom några sekunder.
– Effekten av Hydrocyn på virus har testats och det är dokumenterat att den dödar 99,9 procent av tidigare varianter av coronavirus inom 15–30 sekunder. Produkten är CE-märkt och godkänd av FDA i USA, så vi ser stor potential och hoppas kunna rulla ut den snabbt nu när det råder brist på desinfektionsmedel.
När det gäller det medicintekniska regelverket MDR, som träder i full kraft den 26 maj i år, har Bactiguard det relativt väl förspänt. De anmälda organen Dekra International och Tüv Süd lever båda upp till MDR-kraven och nu pågår arbetet med att certifiera en produkt i taget. Ett arbete som borde underlättas av att det finns en omfattande klinisk evidens för företagets produkter och teknologi, menar Cecilia Edström.
Förutom detta arbetar Bactiguard även med att introducera en ny produkt på marknaden: en urinkateter med integrerad temperatursensor. Dessutom är företaget intresserat av att utveckla nya licensaffärer.
– Behovet av infektionsprevention har aldrig varit större och vi ser ett ökat intresse för vår teknologi och produktportfölj. Det gör att jag ser fram emot att leda Bactiguard in i nästa utvecklingsfas som har alla förutsättningar att bli riktigt spännande.